Инфо

31. јануар 2019.31. јан 2019.
Дефицит Србије у спољнотрговинској размени у 2018. повећан за 30 одсто

Дефицит Србије у спољнотрговинској размени у 2018. повећан за 30 одсто

(Бета) - Спољнотрговинска робна размена Србије у 2018. години износила је око 38,2 милијарде евра и била је већа за 10,9 одсто него 2017. године, док је дефицит повећан за 30 одсто на 5,6 милијарди евра, саоштио је данас Републички завод за статистику (РЗС).
Током прошле године укупан извоз из Србије износио је 16,3 милијарде евра и био је већи 8,1 проценат него годину пре, док је увоз био 13 одсто већи и износио је 21,9 милијарди евра.

Покривеност увоза извозом била је 74,3 одсто и мања је од покривености у истом периоду претходне године, када је износила 77,5 процената.

Према подацима РЗС, са земљама чланицама ЕУ Србија је оствариле 63,2 одсто укупне спољнотрговинске размене.

Други по важности партнер биле су земље ЦЕФТА, са којима је остварен суфицит у размени од 2,2 милијарде долара, који је резултат углавном извоза пољопривредних производа, нафте и нафтних деривата, гвожђа и челика и производа од метала.

Посматрано појединачно по земљама, највећи суфицит у размени остварен је са земљама из окружења: Босном и Херцеговином (извозе се највише гасна уља и кукуруз, а увози се кокс и полукокс од каменог угља и жица од гвожђа и челика), Црном Гором (лекови и руде олова и концентрати, а увозе се највише алуминијум, сиреви и вина од свежег грожђа, шира) и Македонијом (извоз топловаљаних трака у котуровима и електрична енергија, а увозе се највише лекови за малопродају и ваљани производи, превучени пластиком).

Србија је имала и суфицит у размени са Румунијом, Бугарском, Словачком, Хрватском, Великом Британијом, Шведском и Словенијом.

Највећи дефицит остварен је у трговини са Кином, пре свега због увоза телефона за мрежу станица и лаптопова, као и са Немачком.

Србија је у 2018. имала и дефицит са Русијом (због увоза енергената, пре свега, нафте и гаса), Турском, Ираком, Мађарском, Пољском.

Најзначјанији спољнотрговински партери у извозу били Италија, Немачка, БиХ, Румунија и Рисија, а у увозу Немачка Италија, Кина, Русија и Мађарска.



Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa