Инфо

2. фебруар 2019.2. феб 2019.
Уведена наредба за спречавање афричке свињске куге

Уведена наредба за спречавање афричке свињске куге

(Бета) - Министарство пољопривреде позвало је данас надлежне институције, власнике, узгајиваче и ловце да се придржавају прописаних мера како би се спречило ширење афричке куге свиња, због ширења те заразне болести домаћих и дивљих животиња у региону.
Како би спречило појаву афричке свињске куге у Србији, министарство је забранило слободан увоз и превоз пошиљака пореклом из земаља или подручја захваћених том заразном болешћу и навело да ће се за сваки конкретан случај издавати увозна дозвола.
Наредбом која је на снази од петка 1. фебруара, уведена је строга контрола промета и увоза живих свиња и производа од свињског меса.
Одређена су и подрчја "умереног" и "високог" ризика и безбедносне мере које се морају спроводити у газдинствима са свињама и ловиштима, додаје се у саопштењу Министарства пољопривреде.
Афричка куга свиња је заразна вирусна болест домаћих и дивљих свиња за коју не постоји терепија, ни вакцина било где у свету, и у случају њене појаве неопходно је уништавање животиња на фарми или зараженом подручју.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa