Инфо

11. фебруар 2019.11. феб 2019.
Фото: Б92

Фото: Б92

Пољопривредници: Субвенционисано гориво да не буде скупље од 100 динара

Представници пољопривредних удружења у Србији очекују да ће им најављено враћање субвенција за гориво за пољопривреднике, омогући да дизел добијају по цени не већој од 100 динара по литру, као и да добијају до 100 литара тог горива по хектару.

Представник удружења Панчевачки ратари Јован Његован рекао је агенцији Бета да је довољно укинути акцизу на гориво намењено пољопривредницима и омогућити им најмање 100 литара горива по хектару.

Он сматра да би, уколико до враћања субвенције дође, најбољи механизам за поделу горива пољопривредницима било увођење специјалних картица, којима би пољопривредници повољније гориво директно куповали на пумпама.

"У каритци би требало да пише колико горива пољопривредник може да преузме, у зависности од величине газдинства, док би куповина горива по пуној цени уз каснију надокнаду државе, била лошија варијанта", сматра Његован.

Председник УО Независне асоцијације пољопривредника Србије Јовића Јакшић слаже се да би држава требало да омогући да гориво не буде скупље од 100 динара по литру.

Он је оценио да би било добро и да се пре те поделе за сваког регистрованог пољопривредника разграничи да ли му је пољопривредна производња основна или додатна делатност, и на основу тога утврди да ли и колико горива може да добије. Како је навео, на тај начин би се спречиле малверзације и коришћење субвенционисаног горива за аутомобиле.
Шеварлић: Најскупље гориво за наше пољопривреднике

Агроекономиста Миладин Шеварлић истакао је да "српски пољопривредници тренутно плаћају једно од најскупљих дизел горива са једном од највећих акциза, док истовремено повлашћене авиокомпаније имају могућност набавке регресираног авиогорива".

Најављене субвенције за гориво, он је оценио као закаснелу меру, која би могла да резултат само уколико се на најбољи начин реализује у пракси, а пољопривредници добију оптималну количину горива.

"Најбоље би било да се гориво намењено пољопривреди подели на такозвани зелени и плави дизел, намењен пољопривредницима, односно за наводњавање и рибарство, а да количине буду сразмерне пољопривредним површинама и структури пољопривредне производње", казао је Шеварлић.

У Министарству пољопривреде Србије за сада нису желели да износе више детаља о субвенционисаном гориву.
Бета

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa