Инфо

23. фебруар 2019.23. феб 2019.
Са протеста Један од пет милиона у Београду затражена оставка министра Златибора Лочнара

Са протеста Један од пет милиона у Београду затражена оставка министра Златибора Лочнара



БЕОГРАД, 23. фебруара 2019. (Бета) - Са протеста "Једна од пет милиона" у Београду вечерас је затражена оставка министра здравља Србије Златибора Лончара због лоше ситуације у здравству и због посете председника Србије Александра Вучића и делегације у време сезоне грипа стерилном блоку на хематолошком дечијем одељењу у Институту за мајку и дете.

Председник Синдиката лекара и фармацеута Србије Раде Панић рекао је Лончар и његове колеге са института нису смеле да дозволе посету Вучича и свите стерилном блоку зарад политилчке кампање и истакао да тада није поштован ни један медицицнски протокол којим се штити здравље те деце.

Он је казао да је ситуације у здравству катастрофална и на ивици колапса и да се само надљудским напорима запослених успева одржати рад здравственог система.

Психолог Жарко Требјешанин рекао је да Србији не требају нови Слободан Милошевић, ни Јосип Броз Тито.

"Ми не желимо да сјаше курта, а узјаше Мурта. Ми једноставно нећемо да нас било ко јаше. Управо зато смо на улици што нам је дозлогрдио култ водје. Уместо култа водје нама је потребан једна уредјена држава где постоји истинска подела власти уместо свемоћног поједница", рекао је Требјешанин.

Он је истакао да су Србији потребне моћне угледне институције и ефикасни механизми контроле власти уместо самовоље једног човека владавина права, а уместо неправде правда.

"Ми живимо у једном пропалом изопаченом друштву где су уништене основне људске вредности, уместо културе влада примитивизам, уместо солидарности славе се безобзирност и егоизам и похлепа", рекао је Требјешанин.

Он је навео да ће један од најважнијих задатака нове власти биће изградња градјанске свести и истинске политичке културе, а то подразумева интелектуалну и моралну храброст, рационално и критичко мишљење и додао даје најбољи гранат развоја демократског друштва развијање културе дијалога и толеранција.

"То је најчешћи темељ цивилног друштва и најбоља одбрана од недемократских и аутократских тенденција", истакао је Требјешанин.
Потпредседница Демократске странке и одборница у Скупштини Вршца Драгана Ракић обавестила је окупљене да је основана Асоцијација слободних одборника коју чини 687 одборника локалних самоуправа из читаве Србије који су како је навела удружили снаге и усмере деловање на још јачу борбу против диктаторског режима Александра Вучића.

"Његова влада разара све здраво и добро, потире принципе и гази законе, а наш је приоритет да заштититимо градјане и њихове интересе" истакла је Ракић наводећи да су разумели захтеве градјана да се бојкотују парламенти.

Она је казала да поједини одборници нису одолели искушењима и уценама и да данас седе у клупама испред СНС, а да слободни одборници претурили много тога преко главе и да су њихова свакодневица претње отказима, застрашивања, медијски линч, хапшења, судски процеси.

"Важно је да знате да је вечерас са вама 687 одборника који су рекли не Вучићевој диктатури ми смо рекли не мафији страху, не кршењу закона, не гажењу слободе ми смо они који се нису склонили, побегли, отишли, савили, продали. Колика је цена тога зна свако од нас појединачно најбоље, поготово то знају одборници који долазе из малих средина. Србија је пуна малих Вучића", рекла је Ракић.

Она је истакла и да нису сви политичари исти и да слободни одборници никада неће одустати од борбе јер слобода нема цену.

После одржаних говора више хиљада градјана кренуло је у протестну шетњу централним градским улицама. На челу колоне је транспарент "Један од пет милиона".

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa