Инфо

12. март 2019.12. мар 2019.
Годишњица убиства Зорана Ђинђића

Годишњица убиства Зорана Ђинђића

На данашњи дан пре 16 година убијен је премијер Србије и лидер Демократске странке (ДС) Зоран Ђинђић, а тај датум биће обележен шетњама, полагањем венаца и цвећа на његов гроб и на месту погибије - у дворишту владе.
Представници ДС-а ће у преподневним часовима положити венце на Ђинђићев гроб у Алеји заслужних грађана, а од 18 часова ће заједно са организаторима протеста "Један од пет милиона" организовати меморијалну протестну шетњу "Ако данас не успемо, једини разлог смо ми сами" - од Филозофског факултета до зграде Владе.
У позиву на ту шетњу наведено је да ће грађани имати прилику да одају пошту "великом визионару, чије је убиство тренутна власт славила".
Полагањем венца и цвећа у дворишту Владе пошту убијеном премијеру одаће и актуелна председница Владе Србије Ана Брнабић и чланови њене владе.
Либерално-демократска партија организоваће традиционалну "Шетњу за Зорана", од седишта ЛДП-а до дворишта Владе.
У Дворани Културног центра Београда биће одржана промоција издања "Беседе у Зоранову част 2006-2018", као и проглашење победника првог такмичења "Зоран Ђинђић хакатон".
Зоран Ђинђић убијен је 12. марта 2003. године у дворишту зграде Владе Србије, а за његово убиство на 40 година затвора осуђен је официр Јединице за специјалне операције (ЈСО) Ресора државне безбедности Звездан Јовановић. На исту казну за организовање убиства осуђен је и командант ЈСО Милорад Улемек.
Политичка позадина убиства Ђинђића никада није откривена.
Ђинђић је био први премијер Србије после пада режима Слободана Милошевића 2000. године и доласка на власт Демократске опозиције Србије (ДОС), а за време његовог мандата покренут је процес демократизације друштва и коренитих економских и социјалних реформи.
Ђинђићева влада се снажно залагала за сарадњу с Хашким трибуналом за ратне злочине и за време те владе ухапшено је и том суду изручено неколико оптуженика, међу којима и бивши председник Србије и СРЈ Слободан Милошевић.
Ђинђић је био и један од оснивача ДС-а, у којој је био председник Извршног одбора, а од јануара 1994. до убиства био је председник ДС-а.
Био је и први некомунистички градоначелник Београда после 1945. године.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa