Инфо

15. март 2019.15. мар 2019.
Министарство просвете: Истраживачки центри попут Петнице у наредне две године широм Србије

Министарство просвете: Истраживачки центри попут Петнице у наредне две године широм Србије

(Бета) - Истраживачки центри, налик Петници и Тршићу, у којима ће ученици и студенти моћи да се посвете изучавању природних и друштвених наука и да се усавршавају кроз самосталне пројекте, биће оснивани у наредне две године широм Србије, стратегија је Министарства просвете, науке и технолошког развоја, саопштено је данас.
Током 2019. године почеће градња истраживачког центра за геонауке у Белој Цркви, а у плану су и центри за обновљиве изворе енергије у Ваљеву, роботику у Трстенику, еколошке науке у Београду, као и природне науке на Гочу.

Тим поводом министар просвете Младен Шарчевић данас отвара на Гочу семинар за хемију и биологију "Научни контакт: Игром до науке" као и саветовање на тему мрежа економски одрживих истраживачких центара.

"Новим изменама Закона о науци и истраживањима, Центар за промоцију науке добиће значајнију улогу имајући у виду да ће, између осталог, бити надлежан за будућу мрежу истраживачких центара", рекао је министар просвете Младен Шарчевић, а преноси се у саопштењу.

Он је додао да је у овом погледу Србији узор Португал, који има скоро 30 истраживачких центара.

Министар је одредио саветницу Сању Радмиловић као особу која ће руководити тим пројектом.

"Где год постоји заинтересованост локалне самоуправе и где год постоје почетни услови, покушаћемо да отворимо истраживачки центар. Део ћемо ми да буџетирамо, а за остатак ћемо тражити партнере. Циљ нам је да што више деце од малена приближимо науци", рекао је Шарчевић.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa