Инфо

22. март 2019.22. мар 2019.
Ђукић Дејановић: Општинама и градовима подстицајна средства до краја априла

Ђукић Дејановић: Општинама и градовима подстицајна средства до краја априла

НИШ, 22. марта 2019. (Бета) - Министарка задужена за демографску и популациону политику Славица Ђукић Дејановић изјавила је данас у Нишу да треба очекивати да ће до краја априла градовима и општинама бити додељено 650 милиона динара намењених за суфинансирање мера популационе политике.
На предавању посвећеном мерама популационе политике организованом на Универзитету у Нишу, она је казала да се на јавни позив за доделу подстицајних средстава јавило више од 110 градова и општина.
"Поједине локалне самоуправе се нису пријавлиле ваљано, али сигурно ће осамдесетак јединица локалне самоуправе бити увршћено у програм доделе средстава. Реч је о неповратним средствима, с тим што општине и градови учествују у финансирању одобрених пројеката са 15 до 20 процената", истакла је Ђукић Дејановић.
Она је рекла да ће се одобрена средства првенствено користити за поправљање услова у вртићима и повећање броја места у вртићима јер су листе чекања велике, а користиће се и за подстицај приватног бизниса младих људи који планирају да формирају породицу и биће уложена у различите сервисне активности како би се младим људима омогућио бољи статус.
"Када би финансијски проблеми и потешкоће били једини и најбитнији онда Скандинавске земље не би имале проблем наталитета, а оне га имају. Задаци на којима заправо заједно морамо радити су управљање миграцијама и примена проналитетних мера специфичних за сваку средину, јер искуства показују да земље које су организовано радиле на овим питањима имају бољу демографску будућност", рекла је министарка.
Према њеним речима, Србија мора да ради на томе да стратегију за подстицај радјања спусти на ниво градова и општина, да сваки град и општина разраде своје мере стратегије.
Славица Ђукић Дејановић је истакла да у Србији свакога дана има за 104 мање становника у односу на претходни дан, а основни разлози су што је број жена које радјају све мањи, што је одложено рађање, јер се прво дете рађа са 29 до 33. године и наравно због миграција.
"Нама се сваке године рађа за 1.000 беба мање него претходне године, а те бебе се заправо рађају у иностранству. Просечна старост оних који тренутно одлазе из Србије је 28,7 година", истакла је Славица Ђукић Дејановић.
Она је казала да је недавно истраживање које је обухватило 11.000 студената показало да трећина студената планира да оде из земље, без обзира шта се у Србији буде променило.
Као главне разлоге одласка из земље, додала је Ђукић Дејановић, млади наводе немогућност да се запосле у струци и то што су недовољно плаћени за свој рад.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa