Инфо

29. март 2019.29. мар 2019.
Да у Шабац дођу још многе немачке компаније
НЕМАЧКИ АМБАСАДОР ТОМАС ШИБ ЕКСКЛУЗИВНО ЗА “ГЛАС ПОДРИЊА”

Да у Шабац дођу још многе немачке компаније

Од Београда се не захтева правно признање Косова. Циљ је да се изнађе решење које ће осигурати да се Србија и Косово међусобно не ометају на свом путу ка Европској унији. Будућност Србије је у Европској унији – где би иначе била? А Немачка ће и надаље подржати Србију на том путу. Искрено желим да у Шабац дођу још многе немачке компаније.

Немачка инсистира на решавању косовског проблема, а преговори су прекинути због увођења такси од 100 одсто на робу из Србије. Како изаћи из овог зачараног круга ако Приштина неће, и поред притиска и Брисела, и Берлина и Вашингтона, ту меру да укине?

-Искрено се надамо да ће ускоро бити обновљен дијалог о нормализацији односа између Београда и Приштине. Немамо разумевања за то што је Косово увело таксе од 100 одсто на увоз робе из Србије. Немачка се слаже са својим партнерима у Европској унији, а и са Сједињеним Америчким Државама, да се царинске таксе укину што пре. Поред тога, охрабрујемо обе стране да не предузимају ништа што би угрозило дијалог.

Српска страна је као могуће решење за косовски проблем изнела идеју о разграничењу. Немачка тај предлог не подржава. Зашто, ако би се, хипотетички, Београд и Приштина договорили око тога? И да ли постоји неки немачки, или европски предлог, идеја за решење?

-Став савезне владе Немачке је познат: Јасно је да све спорне теме између Србије и Косова треба да буду предмет дијалога. Резултат преговора мора да буде споразум који ће садржати решења за сва отворена питања. Споразум мора да буде реалан, да у обе земље има политичку подршку и да буде остварив.
Немачка савезна влада је скептична у односу на промену граница као део решења, уколико то са собом носи опасност за стабилност региона. Уосталом, представници неких земаља у региону су изразили своју забринутост због могућих последица промене граница по њихову безбедност. Ове ставове такође треба да схватимо врло озбиљно.

Опширније у штампаном издању.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa