Инфо

5. април 2019.5. апр 2019.
Зеленовић, Лутовац, Ивановић: Неопходно уједињење демократских снага

Зеленовић, Лутовац, Ивановић: Неопходно уједињење демократских снага


Србији је потребна снажна политичка организација левог центра, изјавио је за Нови магазин председник Заједно за Србију (ЗзС) Небојша Зеленовић поводом најављеног "укрупњавања" Демократске странке (ДС).

Зеленовић треба да буде копредседник будуће Уније ДС, други копредседник би, како пише овај недељник, требало да буде председник Градског одбора Београд Самосталне демократске странке (СДС) Александар Ивановић, о чијем ће формату ангажовања одлучити прво страначки органи, а онда и оснивачка скупштина Уније ДС.

ЗзС је прва странка настала из ДС-а после изборног краха 2012. године.

"Свесни смо чињенице да је неопходно уједињавање демократских снага које ће се супротставити уништавању демократске перспективе Србије и стога смо одлучили да се ујединимо у ДС", рекао је председник ДС Зоран Лутовац, који ће бити први човек уједињеног ДС.

Унија је "радни назив који би требало да одслика први корак ка уједињењу у Демократску странку као јединствен правни и политички субјект", рекао је Лутовац, а тај став подржавају и Зеленовић и Ивановић.

Лутовац очекује да и Нова странка (НС) једног од бивших лидера ДС Зорана Живковића ускоро одлучи да постане део велике и снажне Демократске странке.

Извесно је да нико од раније истурених кадрова ДС-а у извршној власти неће бити у руководству, о чему се први изјаснио некадашњи председник странке и Србије председник СДС-а Борис Тадић.

"Нико од нас није био експониран, тако да би се могло рећи да смо ми та 'нова лица' о којима се толико прича, а поред нас ту је још много нових лица, али и оних прекаљених демократа чије искуство даје посебну тежину странци", навео је Лутовац и додао да је реч и о "реалној потреби да се политичке партије на тај начин освежавају после извесног времена".

Објашњавајући како је дошло до одлуке о обртању смера политичког процеса од разједињевања ка уједињавању Александар Ивановић је казао да се променило много тога и да "ненормална атмосфера у којој живимо изискује одговорно понашање медју људима који желе да се супротставе овој стравичној хоботници која је на власти, а у многим примесама има криминалне структуре и начин деловања".

"Ми смо успели да преживимо овај лош период у нашој историји и да изадјемо из тога способнији и јачи", оценио је Зеленовић, додајући да се Зоран Лутовац прикључио тој "левој оријентацији" с новом понудом и младјим политичарима, а посебно је значајно што се дешава паралелно с протестима градјана.

Зеленовић истиче економско снажење сваког појединца и државе у целини као приоритете, с циљем да привредни раст достигне од око осам одсто годишње.

"Све је то могуће урадити, а ми смо већ све будуће политике које би могле да се десе испробали у Граду Шапцу. У Шапцу људи већ могу да зарадјују више, могу више непосредно да одлучују кроз референдуме и посебно сам поносан што ће то бити део програма ДС-а", казао је Зеленовић који у у том граду обавља функцију градоначелника.

Он је навео да је кључно да људи више одлучују о трошењу буџета и да више буду укључени у јавне послове, што је и пут до њихове веће и директније контроле над извршном влашћу на свим нивоима.

"Градјанима у Србији су досад нудјене само водје које имају ексклузивитет одлучивања, а никада могућност да сами одлучују о свим битним аспектима својих живота", додао је градоначелник Шапца.

Он је додао да је модел испробан у Шапцу и да је Српска напредна странка у том граду "морала" да гласа за непосредно изјашњавање градјана "иако су у почетку били против".

"Основно је враћање самопоуздања нацији и самоуверења градјана да је могуће променити ствари. Онда им водје и владари неће бити прва тема. Отварајући простор градјанима, чинимо га јавним и транспарентним, без корупције, намештених тендера, партијског запошљавања, свега што режим Александра Вучића чини јаким", истакао је Зеленовић.

Он је за Нови магазин рекао да се градјани данас на протестима боре против лажних представника и лажних институција и да је реч о "антифејк револуција, која мора да донесе промене".

Лутовац је навео је да је циљ снажење социјалдемократске понуде на политичкој сцени Србије, уз истовремено јачање заједничког фронта за нормализацију Србије.

"Кад се остваре основни предуслови за нормално функционисање политичких партија онда ће све наше посебности доћи до изражаја и ми ћемо то дочекати спремни, с циљем да се заједнички боримо за европске вредности, за поштовање људских права, за слободу медија и поштене изборе, за поделу власти и владавину права. Само јака, стабилна и велика Демократска странка јесте гарант просперитета и модернизације Србије", истакао је Лутовац.
Извор: Бета

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa