Инфо

29. септембар 2016.29. сеп 2016.
ЛЕЧЕЊЕ АКУПУНКТУРОМ

Повратак у хармонију

Древна кинеска метода лечења, званично призната у западном свету седамдесетих година. Импресиван списак оздрављења од преко педесет болести. Једноставан и економичан поступак који подразумева десет сеанси
Акупунктура је древна кинеска метода лечења, која се у старим списима помиње још 2800. године пре нове ере. Постављањем специјалних игала на одређена места, аку-тачке, стимулише се проток енергије и крви у организму.
О искуству лечења акупунктуром, разговарали смо са др Биљаном Живановић, неурологом, која се пре двадесет пет година упознала са овом методом.
- Деведестих година је известан број лекара је кренуо у Школу акупунктуре коју је организовао проф. др Шкопљев, анестезиолог са ВМА. Предавачи су били из целе бивше Југославије, наше колеге које су специјализирале акупунктуру у Кини. То нам је донело нов начин размишљања, увид у другачије принципе него што су они у традиционалној медицини.
Акупунктура је званична медицина у Кини, а од 1978. године је службено призната и у западном свету од Светске здравствене организације. У нашој земљи постоје установе у којима је овај метод увршћен у званичан метод лечења.
- Болест настаје кад се поремети равнотежа између јина и јанга, супротности које једна другу допуњују и заједно чине хармонију. Интересантно је да одређени људи изузетно реагују на овај тип лечења, али, не сви.
Импресивна је листа од више од педесет болести које се могу лечити акупунктуром - неуролошка и реуматска стања, депресије, синузитис, полипи, астма, ноћно мокрење код деце, периферни фацијалис, дисменореја, нередовни циклуси, стерилитет, болести зависности и друге.
- Имам одлична искуства у лечењу гојазности и одвикавању од пушења. Доста су добри резултати код лечења астме, посебно код деце, алергијских стања, јачања имунитета. Многи пацијенти који су били пред операцијом дискуса херније, избегли су оперативно лечење. Издвајам и неуралгије ““ упорне болове који нису могли да се смире на други начин, као и депресивна стања.
Предност ове методе у односу на друге је једноставност поступка, економичност и мали број нежељених дејстава, од којих је најизраженији страх од игле. Докторка Живановић практикује терапију од десет сеанси. Препоручује да се за мигренске главобоље, астматичне нападе и депресивна реаговања два пута годишње понови терапија.
- Презадовољна сам кад пацијент оде без бола. Било је оних који месецима нису могли да спавају од бола, а који су после терапије први пут мирно заспали. Помаци се виде у промени расположења, посебно код жена кад после месец дана дођу дотеране, са новом фризуром, насмејане и подмлађене. Пар месеци ми је долазила једна жена са периферном парезом фацијалиса. Тако је добро одреаговала на терапију да је нисам препознала кад сам је видела две године касније.
Постоје рецепти за сваку болест, активацијом акупунктурних тачака на одређеним меридијанима, који представљају проток енергије у организму.
- Срећна сам што сам упознала овај начин лечења и другачији начин размишљања и поглед и на болест и на лечење. Не могу да дам апсолутну предност акупуктури у односу на традиционалну медицину, осим за упорне неуралгије које не могу да се реше класичним методама.
М.Ф.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa