Инфо

29. септембар 2016.29. сеп 2016.
У БОГАТИЋУ И ГЛОГОВЦУ ОДРЖАНИ ДАНИ ЈАНКА ВЕСЕЛИНОВИЋА

МАЧВА ПАМТИ ЗНАМЕНИТОГ ЗЕМЉАКА

Отворене просторије Удружења књижевника “Јанко Веселиновић“. Богат културно-уметнички програм. Новоустановљена књижевна награда с именом врхунског мачванског и српског књижевника припала Николи Моравчевићу за роман “Гроф Сава Владисављић“
Првог дана манифестације, прошле суботе у Богатићу, отворене су просторије Удружења писаца Мачве, које носи име Јанко Веселиновић. О значају отварања овог књижевног кутка за старије али и млађе ствараоце на пољу писане речи говорила је председница удружења и идејни творац са још неколицином љубитеља писане речи, песник Милана Давидовић.
Свечаност су увеличали бројни посетиоци. Касније, у свечаној сали Скупштине општине Богатић, стихове су говорили гости: Раде Пантелић из Удружења књижевника “Раде и пријатељи“-Београд , Катарина Бранковић-Гајић, председник Књижевног клуба “Скадарлијска боемија-Београд, Весна Керечки-Шарац, председник Књижевног клуба “Сцена Црњански“-Београд, Нада Ђорђевић, песник из Мионице и Дијана Ухерек-Стевановић, председник Удружења Банканских уметника Суботица. Придружили су им се и домаћи књижевни ствараоци: Вера Стошић, Иван Лолић, Милена Ћировић, Берислав Кузмановић, Миладин Јагодић и Дејан Николић.
Своје стихове говорила је и тринаестогодишња ученица основне школе у Црној Бари, врло талентована млада песникиња Слободанка-Боба Огњеновић. Песмама су овј део манифестације посвећене Јанку Веселиновићу, увеличали хор Мачвана и изворна певачка група која ради у оквиру фолклорног ансамбла “Ђидо“. Своје стихове говорила је и Милана Давидовић, домаћин програма.
Другог дана у Глоговцу, традиционална манифестација сећања на Јанка отворена је полагањем свежег цвећа и венаца на његов гроб.
Наставак је уследио у глоговачком дворишту између цркве и школе, богатим програмом у извођењу глумаца Аматерског позоришта у Богатићу, мачванског хора, фолклорног ансамбла “Ђидо“, певачке групе “Ђидије“ из Дубља, певача солисте Перка Илића, а скупу се обратио и Милорад Јевтић, старешина војске Србије у пензији и аутор више књига, романа о суровим али храбрим данима из времена Првог светског рата у Мачви.
Испред Удружења књижевника Србије скупу се обратио Радован Калабић, који је саопштио да се специјални жири, ове године одлучио да новоустановљену награду ( историјски роман с именом “Јанко Веселиновић“ ) додели професору Николи Моравчевићу за роман “ Гроф Сава Владисављић“. Аутор живи у Чикагу и поред осталог, основао је катедру за славистику, при тамошњем Универзитету.
Овом приликом је се између осталог чуло да су многи заборавили Јанка. По речима књижевника Радована Калабића, дело најзначајнијег мачванског и српског приповедача равнице, неправедно је избачено из школске литературе. Мачвани се и овим путем присећају свог знаменитог земљака и намерни су да то чине и у будуће.
Љ.Ђ.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa