Инфо

27. октобар 2016.27. окт 2016.
ЗИМСКЕ ГУМЕ ОБАВЕЗНЕ ОД 1. НОВЕМБРА

Минимална дубина шаре четири милиметра

Први дан новембра је званично дан од када је обавезна употреба све четири зимске гуме на аутомобилима, али само уколико на коловозу има снега, леда и поледице.
У случају да у наведеном периоду нема падавина или леда, дозвољена је и употреба пнеуматика који нису предвиђени за зиму. То значи да би свако ко намерава да вози аутомобил у зимском периоду (законски од 1. новембра, до 1. априла следеће године), без обзира на временске услове требало би да размисли и испланира када и где ће заменити гуме, односно да их набави ако их није купио неке од претходних зима или ако су старе истрошене. Минимална дубина шаре на гумама у зимском периоду је четири милиметра.
Поштујући савете произвођача гума и стручњака, да зимске гуме не треба користити док се температура ваздуха не спусти испод 7-8 степени Целзијуса, многи возачи ће одложити замену пнеуматика до последњег тренутка, како би сачували зимске гуме од претераног хабања на нешто вишим температурама. Међутим, тако ризикују да их изненади нагло захлађење и снежне падавине, али и да их сачекају гужве код вулканизера када сви одједном похрле да монтирају зимске гуме.
Осим тога, у прилог препоруци да се већ сада замене летње гуме иде и чињеница да су у периоду који је пред нама ноћне и јутарње температуре значајно ниже од дневних и да се у неким крајевима земље спуштају и близу нуле. Приликом доношења одлуке када заменити летње гуме зимским, треба имати у виду да летња гума, кажу стручњаци, већ на плус осам степени Целзијуса губи своја својства па слабије пријања за подлогу што проузрокује и лошије возне карактеристике (дужи је зауставни пут).
Важно је такође напоменути да у случају саобраћајне незгоде изазване недостатком зимских гума, у периоду када је њихова употреба обавезна, возач и власник таквог возила имају обавезу да сами плате сву материјалну и нематеријалну штету која може да износи и више милиона динара.
ЛАНЦИ У ПРТЉАЖНИКУ
У периоду од 1. новембра до 1. априла, ван насељеног места, обавезно је поседовање ланаца или других уређаја за повећање тракције у пртљажнику. Ланци се монтирају на погонске точкове на деоницама пута које су означене знаком обавезе употребе ланаца када је снег на коловозу.
У насељу, возила не морају бити опремљена ланцима, односно другим уређајима за повећање тракције.
Н. К.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa