Инфо

27. октобар 2016.27. окт 2016.
Воћњак на помолу

Креће јесења садња воћа

Јесен је идеалан период за садњу воћних садница. Оне су спремне за садњу у фази биолошког мировања, након опадања лишћа. Предност јесење садње у односу на пролећну се огледа у бољем укорењавању садница које спремније дочекају пролеће и нови вегетациони период. Саднице посађене током јесени ће на пролеће бити укорењене и трошити енергију на листање и нови раст, док саднице посађене у пролеће истовремено морају да се и укорене.
Корен расте све док се температура земљишта не спусти испод 4 степена Целзијуса. Саднице засађене током јесени почињу вегетацију у пролеће раније. Са јесењом садњом не треба каснити и треба је обавити три седмице пре појаве мраза.
Добре локације за садњу су довољно осунчане, добро снабдевене влагом, заштићене од ветра.
За садњу је најбоље изабрати једногодишње или двогодишње саднице јер се најбоље укорењују.
Пре садње је потребно урадити анализу земљишта и припремити земљиште за садњу. Припрему земљишта треба почети много пре садње. Правац пружања редова треба ускладити са положајем парцеле, одвођењем вишка воде и ерозијом земљишта. Успех садње зависи од избора локације, припреме земљишта, али и од степена зрелости садница. Приликом одабира и куповине садница треба обратити пажњу на то да је корен добро развијен, да није оштећен, да нема симптома болести, да су на корену присутни и тањи коренчићи. У јесењој садњи рупе за садњу треба копати десетак дана пре садње а оне треба да буду за трећину веће од корена саднице.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa