Инфо

10. новембар 2016.10. нов 2016.
Време за купање воћа

ОБАВЕЗНО ПЛАВО ПРСКАЊЕ

Новембар месец је прави тренутак за такозвано плаво прскање воћа. Пољопривредницима иде на руку и најављена дугорочна прогноза која каже да ће време бити идеално за обављење послова у воћњаку.
-Препоручујем да се обавезно изврши ова мера јер су биљке одбациле већ преко 50 посто листа, што је право време за плаво прскање. Воћари морају бити свесни да грешке које се направе ако се не уради ова мера заштите неће моћи да се надокнади на пролеће. Ова мера омогућава општу дезинфекцију стабла и спречава посебне групе инфекција, које се без овог прскања не могу држати под контролом. На свим местима где је лист опао, рак ранама на кори и мумифицираним плодовима, преживљавају разни патогени који се без ове мере не могу сузбити а на пролеће када крене вегетација могу бити погубни по воће и принос, што је најважнија ствар, каже стручњак Дирекције за пољопривреду Предраг Вујковић.
Да се инфекција не би остварила током касне јесени и благих зимских месеци патогени се уништавају на месту њиховог презимљавања. Због тога је неопходно плаво прскање обавити благовремено како би се инфекциони потенцијал у пролеће смањио на најмању меру. Третирање треба обавити по лепом времену, без ветра, када је температура изнад 10 степени Целзијуса. Стабла морају бити добро наквашена, док са њих не почне да капље. С обзиром да средства за јесење прскање имају плавичасту боју, па када се воћњак њима испрска, добија плавичасту нијансу, по којој је овај третман добио име плаво прскање.
Воћке треба квалитетно опрскати - окупати их, да течност може да доспе у сваку раницу и да склизне до кореновог врата воћке. Да би се то постигло, обично се препоручује утрошак од 400 литара течности по метру висине стабла, односно 1.200 литара по хектару за стабла висине 3 метра.
Ако се не може обезбедити квалитетно прскање, због временских услова, ветар или старог атомизера, препоручује се два прохода са половином дозе препарата и воде, при чему се други проход изводи из супротног смера у односу на први, чим се осуши депосит првог прохода.
Кречење стабала је још један метод заштите, посебно од смолотечине и већих рана на воћки. Изводи се најкасније до краја јануара. Заштита комбинацијом кречног млека, креча, сумпора и кухињске соли препоручује се због успоравања кретања биљних сокова како не би дошло до почетка вегетације у случају високих температура или да не дође до измрзавања.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa