Инфо

25. новембар 2010.25. нов 2010.
НОВИНАР „ГЛАСА ПОДРИЊА“ У МАЂАРСКОЈ КОЈА 2011. ГОДИНЕ ПРЕУЗИМА ПРЕДСЕДАВАЊЕ ЕУ

ПОДРШКА СРБИЈИ ЗА БРИСЕЛСКО ЧЛАНСТВО СТИЖЕ СА СЕВЕРА

Мађарска, као будућа председавајућа ЕУ, очекује да ће кандидатура Србије за чланство у Унији бити одобрена у јесен идуће године. Не могу да кажем да ће тада почети и преговори о чланству, али сматрам да је сам статус кандидата за чланство у ЕУ велики корак напред. Европска комисија је такође спремна да да веома детаљну „мапу пута“ Србији како да се припреми за преговоре о чланству, пренели су извори из Министарства спољних послова Мађарске став званичне Будимпеште представницима „седме силе“ из Србиј
Проширење је позиционирано на четвртом месту на листи приоритета мађарског председавања и Будимпешта сматра да ће идућа година бити веома важна за процес европске интеграције Западног Балкана, јер ће Хрватска постати прва земља региона која ће потписати уговор о приступању ЕУ. Тиме ће практично ЕУ потврдити спремност да прихвати земље региона у своје чланство.
Оно што чини 2011. годину тако важном је и то што ће остале земље Западног Балкана или кренути у преговоре о чланству или добити статус кандидата за чланство на основу којег ће бити отворени преговори о приступању ЕУ, оценили су представници МИП Мађарске на састанку са новинарима који су организовали амбасада Мађарске у Београду и Канцеларија Владе Србије за европске интеграције. Они су изразили задовољство одлуком Савета министара ЕУ да проследи кандидатуру Србије Европској комисији. Према њиховим тврдњама, ЕУ сада може да се „опусти“, јер је на Београду да уради домаћи задатак и одговори на Упитник Комисије на основу којег ће она израдити мишљење о кандидатури Србије за чланство. Међутим, Мађарска је, како тврде, спремна да помогне у свакој области у којој Србији буде била потребна помоћ, док припрема одговоре на питања Комисије.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa