Инфо

13. април 2017.13. апр 2017.
Иста је љубав која векове спаја
Сто тридесет година предшколства у Шапцу

Иста је љубав која векове спаја

“Од 1887. до данас, мењале су се државе, смењивали системи али је однос и љубав између детета и васпитача остао исти. Топлина коју вртић пружи се не заборавља, остаје саставни део наших малишана и сутра када постану одрасли људи”, истиче директорка ПУ “Наше дете” Сандра Мићић
Прво забавиште у Шапцу отворено је 1887. године. Од тада до данас, по речима директорке ПУ “Наше дете”Сандре Мићић, доста се тога систематски променило, али је суштина утемељена у љубави између васпитача и детета остала иста. Једна од највећих предшколских установа у овом делу Србије, тренутно је друга кућа за 3.300 малишана, запошљава преко 400 људи, док предшколски програм организује у 18 градских вртића и 43 села. За прославу јубилеја предвиђен је богат програм.
Велики значај и обавеза
-Сто тридесет година предшколства у Шапцу је значајан јубилеј, како за нашу установу тако и за град, али истовремено и обавеза да се предшколско васпитање и образовање очува и унапреди. У оквиру прославе јубилеја планирали смо бројне нове програме, али нећемо занемарити ни традиционалне активности - истиче директорка ПУ “Наше дете” Сандра Мићић.
Званични почетак обележавања јубилеја десио се у уторак у хали спортова “Зорка”, када је у оквиру програма “Увек је лепше када плешемо заједно”, пред Шапчанима на мелодије које и старије нараштаје враћају у детињство, наступило преко 1.000 малишана. Током наредних месеци планирана је: Мала олимпијада, Позоришне играрије и Мала, мала матура, Организатори посебан акценат стављају на чињеницу да су у години јубилеја домаћини Колоније дечјег пријатељства у оквиру које ће за седам дана трајања угостити децу из Бањалуке, Бијељине, Шипа, Вуковара, Сомбора и Цетиња.
-Свака од манифестација има своју, личну причу и драж. На пример, Мала олимпијада је специфична по томе јер нема медаља, сви смо победници уколико само се определили за спорт, док се Мала, мала матура планира трећи пут и окупља на централном тргу преко 1.000 малишана који овим путем обележавају растанак са својим васпитачима. Посебно смо поносни на то што смо ове године и домаћини Колоније дечјег пријатељства, и имамо прилику да покажемо сву своју креативност осмишљавајући програме преко којих ће деца моћи да представе свој град и вртић, али и упознају све лепоте нашег града - објашњава Мићићева.
Са родитељима на истом задатку
Преданост раду са децом, унапређење знања запослених, и константна сарадња и интензивна комуникација са родитељима, су смернице на којима се посебно инсистира.
-Топлина коју вртић пружа се не заборавља, остаје саставни део наших малишана и сутра када постану одрасли људи. Транспарентност пословања и рад на едукацији родитеља о значају наших раличитих програма дају добре резултате, јер управо у директној комуникацији са нама, велики број родитеља је препознао бенефите предшколског образовања и уписао децу у вртић иако можда и има неко да брине о њима. Са друге стране, добри међуљудски односи и сарадња свих запослених је гарант квалитетног функционисања установе. Наш оснивач је Град, који је за ову годину за рад ПУ “Наше дете” определио 440 милиона динара. То су озбиљна средства намењена одржавању објеката, али и реализовању различитих програма - објашњава Сандра Мићић.
Економска цена целодневног боравка износи 24.011 динара, док родитељи месечно издвајају 20 одсто од те суме, односно 4.469 динара. Остатак износа субвенционише град.
-Сходно тој рачуници, полудневни боравак родитељи плаћају 1.982 динара, док је за свако треће дете у породици или децу из осетљивих група, плаћање такоће преузео град каже Мићићева.
И приликом проширења капацитета водило се рачуна о реалним потребама одређених делова града, али и одрживости самог система.
-Недавно смо постали богатији за још три вртића. Два су на Чавићу а један у централном градском језгру. На тај начин смо у оквиру полудневног боравка обухватили још 400 деце и укинули листу чекања - каже Мићићева и додаје да су у оквиру установе посебно поносни на програм Кренимо са три, који обухвата децу узраста од три до пет и по година.
Поред локалне самоуправе и родитеља, управа Предшколске установе је поносна и на сарадњу коју има са бројним градским и републичким институцијама.

Значајан јубилеј
Свечаном програму у хали „Зорка“ присуствовали су и председник Скупштине града Шапца Немања Пајић и Бојана Младеновић, начелница Одељења друштвених делатности Градске управе Шапца.
- Ово је изузетно важан јубилеј, 130 година предшколства у Шапцу. Поносан сам на све оне који се баве нашом децом, а то даје јако добре резултате. Данас је велики дан пре свега за децу, њихове родитеље и све васпитаче који су у протеклом периоду урадили доста тога. Радујем се овом јубилеју и низу оваквих манифестација које ће се реализовати током целе године - рекао је Немања Пајић.
Т.Т.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa