Инфо

20. април 2017.20. апр 2017.
ПАТУЉАСТИ ЗЕЦ КАО КУЋНИ ЉУБИМАЦ

Весели уништитељ покућства

Патуљасти зечеви су врло симпатични глодари и лако привуку пажњу и интересовање за њих. Међутим, ако се одлучите да вам то буде нови љубимац прво се добро информишите о њима.
Иако им нису потребни посебни услови за држање врло лако се може десити да поједу све што им се нађе на путу. Посебно треба водити рачуна о кабловима, често страдају теписи, а ни обућа им није мрска. Због тога је потребно доста стрпљења и времена ако желите да вам вам ова крзнена лоптица постане нови члан породице.
-Патуљасти зечеви су јако мале грађе и ситних ушију. Расту до два килограма, а животни век им је у просеку око 10 година. Могу да буду пуштени по кући или да буду у кавезу, или нечему другом импровизованом, али је неопходно да један део дана могу слободно да се крећу, објашњава Тамара Радовић, власница пет-шопа.
Веома су чисти, сами воде рачуна о хигијени своје длаке и купање се не препоручује. Простирку им треба мењати редовно, да увек буде сува, и није добро да, уколико су у кавезу, дно буде жичано.
-Веома су живахни и паметни. Уз мало труда могу се чак и дресирати. Исхрана треба да им буде што разноврснија и у умереним количинама, да се зец не би много угојио. Највише воле сено, а уз то једу и зрневље, различито воће и поврће. Обавезно је да увек имају и свежу воду, наводи наша саговорница.
Постоји више врста патуљастих зечева и много комбинација боја. Заблуда је да их треба носити за уши. Иако су дружељубиви, нису увек расположени за мажење. Добро је да увек имају нешто доступно за грицкање.
М.М.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa