Инфо

27. април 2017.27. апр 2017.
Траговима фантома
ВЕЛИКИМ ПРОТЕСТОМ У БЕОГРАДУ ОБЕЛЕЖЕНА ГОДИШЊИЦА ОД РУШЕЊА У САВАМАЛИ

Траговима фантома

У београдској четврти Савамала у уторак је организован протест под називом „Траговима фантома“ чиме је обележена годишњица од рушења објекта у Херцеговачкој улици
У ноћи између 24. и 25. априла, послеизборној ноћи 2016. године, непознати извршиоци са фантомкама на лицима и тешком механизацијом срушили су 12 објеката у улици која се налази у Савамали у непосредној близини започетог пројекта „Београд на води“. Током те ноћи припадници полиције, којима је упућен позив за помоћ нису реаговали, а Комунална полиција се прогласила ненадлежном.
Премијер Србије је прошле године у неколико наврата рекао да ће овај случај бити решен у складу са Законом, чак је рекао да су за то одговорни људи из врха београдских власти, а починиоце тог чина назвао је комплетним идиотима.
Од тада, па све до данас, ништа није урађено да би се утврдило које и под чијим наређењем разрушио објекте у Херцеговачкој улици. Тужилаштво, које по слову Закона нема истражну јединицу, није добило никакву информацију од полиције која је одавно требало да спроведе истрагу и да достави овом органу резултате. Према последњим информацијама, случај „Савамала“ налази се у предистражној радњи.
Неколико хиљада грађана, у организацији „Не давимо Београд“ протестовало је на годишњицу рушења београдским улицама и тражило одговорне за овај случај и смену актуелне власти. Скупу су се, сем студената и „Протеста против диктатуре“, придружили и Војни синдикат Србије, Полицијски синдикат Србије, Независни синдикат просветних радника Војводине и Независно удружење незапослених Србије. Подршку су дали и синдикат Слога и Лига за заштиту приватне својине и људских права. Дошли су и покрети из других градова Србије, Подржи РТВ из Новог Сада, Удружени покрет слободних станара и власника приватних зграда из Ниша и Локални фронт из Краљева, као и други.
Демонстранти су прошетали улицом Гаврила Принципа и Немањином где су тоалет папиром засули зграду Владе Србије.
Протест, који је протекао без иједног инцидента и видљивог присуства полиције, завршио се на платоу између Скупштине Србије и Старог двора где је иначе радно место градоначелника Београда Синише Малог.
„Не давимо Београд“ позвао је грађане да се наредних дана придруже „Протесту против диктатуре“ који се свакодневно организују широм Србије.
Н. К.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa