Инфо

11. мај 2017.11. мај 2017.
СЕДАМ ДЕЦЕНИЈА БРАКА СЛАВКЕ И МИОДРАГА ТАНАСИЋА ИЗ БАНОВОГ ПОЉА

НЕРАСКИДИВА ВЕЗА ХЕРЦЕГОВКЕ И МАЧВАНИНА

Миодраг послушао мајчин савет и Славку узео за супругу. Међусобно “слушање” дуго седам деценија. Слога је основ напретка у њиховој породици која данас броји 10 чланова
После брачног стажа Славке и Миодрага Танасића из Бановог Поља, дугог седам деценија, Миодраг с усхићењем и поносно каже да је срећан човек. На челу је породице у којој поред њега има још девет чланова. За своје 92 године, дочекао је да има седам унучади и девет праунучади.
Своју супругу Славку, са којом је изродио троје деце, сина Милована и ћерке Бранку и Драгицу, упознао је једне ноћи пре много година на свадби свог земљака. Славкини су се доселили из Херцеговине. Њен отац, српски добровољац Теодор, за пожртвовање и оданост добио је од краља Александра земљу у Славонији (Тењски Антуновац код Осијека) Миодрагу је то место и те како познато, а за време Другог светског рата Славкина породица избегла је у Мачву (Баново Поље). Оца и млађег брата стрељали су јој Немци, а старији брат погинуо је у партизанима.
Миодраг је и сам био у партизанској војсци све до 1947. године, када је демобилисан. Исте године на Ускрс, приликом новог сусрета са Славком по мајчином наговору и уз помоћ комшије Батуле, узима је за супругу. Славка је, причају сељани, била наочита и лепа млада па је утолико било теже наговорити је да се уда за Миодрага. И она сада радосно каже да није погрешила.
- Од почетка смо се слагали добро и слушали једно друго. Ја сам тргујући на Заставином камиону који је и данас у нашем поседу пропутовао целу бившу Југославију. Највише сам био у Хрватској и Босни и Херцеговини. Никад нисам опсовао, напио се или претерано најео. Речју, био сам свој господар кроз цео живот, истиче Миодраг.
Са задовољством наглашава да су слога и заједништво сачували и највише утицали на дуг брак са Славком.
- Срећан сам што сам послушао мајчин савет. Фала Богу имам седам унучади и деветоро праунучади. У породици је нас десеторо, а само такорећи у плацу иза куће имамо 10 хектара плодне земље, укупно 20 и сву неопходну пољопривредну механизацију, сведочи наш саговорник који је најстарији и глава куће. Супруга Славка данас има 86 година. Увек се својски трудила да у домаћинству све буде на свом месту. Подршка супруга није изостала. Миодраг и данас зна да за тили час од разних старих предмета које одлаже на посебно место, направи корисну ствар. Наравно, послове су прихватили млађи и укупан просперитет куће је у сталном успону.
Главар породице Миодраг запажа да је највише зарађивао у доба Анте Марковића. Истовремено наглашава да пољопривреди никада нису “цветале руже” али рад је побеђивао сва искушења.
Љ.Ђ.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa