Инфо

23. децембар 2010.23. дец 2010.
СЛИКАР ОЛГА ДУРОВА

МОСКОВЉАНКА ЗЛАТНИХ РУКУ

Када је у септембру ове године први пут дошла у Шабац са сликарима из Ивановске области Олга Дурова је уткала у своје слике прелепе пределе наше околине, а своју душу напојила српским гостопримством и кулинарским специјалитетима
Тада је рекла да се нада да ће се поново вратити макар још једном. Захваљујући пријатељству са чланом градског већа Слободаном Николићем Олга је и данас у контакту са нашим крајем.
Шта рећи о Олги Дуровој а да то незвучи превише присно јер је та плавокоса девојка пријатног осмеха оставила утисак на све који су је упознали. То је она топла руска душа која на свет гледа уметничким погледом, душа која је спремна да пригрли нове просторе и у своје слике утка део свога бића.
Рођена је у московској области Малаховка. Дипломирала је на Московском колеџу уметности и заната, Школи ликовних уметника Ларисе Томилове „Роса“. Члан је Међународног уметничког фонда и Савеза професионалних уметника. Њени радови налазе се у директоријуму „Уметност у Русији 2008.“, као и у „Имена у уметности Русије, 2009.“ Награђена је медаљом „Таленат и позив“ од стране Светског савеза „Миротворац“, 2009. Радила је на доста пројеката а била је учесник међународног плеин аир у Србији и БиХ од једанаестог септембра до петог октобра ове године. Радови Олге Дурове налазе се у приватним колекцијама у Немачкој, Великој Британији, Србији, Босни, Русији, у јавној галерији Босне ( Брчко ), Музеју Светског савеза за мир миротвораца. Са групом руских сликара учествовала је у пројекту „Србија у очима руских сликара“ у октобру у нашем граду. У децембру је имала међународни уметнички пројекат у Бугарском културном центру.
Када се говори о авангарди у сликарству мисли се и на Олгу Дурову. Њене слике представљају прави поетски склад. Визуелни ефекти њенога језика отварају се у новом смисленом јединству и узајамном прожимању. Располаже графичким средствима који су меки, елегантни, користећи линије и боје у приказу визуелних атрибута форме у простору. Њено сликање није стилистичко. У смислу приступа подсећа на јапанске графике са линеарном условљеношћу и независношћу у погледу пластичности. Није случајно што у њеном раду заступљен у великом броју мотив дрвећа који је постао један од најпопуларнијих, вероватно због креативне равнотеже између визуелних и графичких додира. У случају Олге Дурове треба избегавати израз виртуелне пластике, све оно што потпада под ознаком „лажни облик“ декоративног богаства.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa