Инфо

25. мај 2017.25. мај 2017.
ОД САМОПОВРЕЂИВАЊА  ДО САМОУБИСТВА
ПОЛИЦИЈА АПЕЛУЈЕ НА ГРАЂАНЕ ДА ПРИЈАВЕ СВАКУ ПОЈАВУ БОЛЕСНЕ ИГРИЦЕ “ПЛАВИ КИТ”

ОД САМОПОВРЕЂИВАЊА ДО САМОУБИСТВА

У периоду од 50 дана играња пред децу се постављају различити задаци, у почетку мање опасни попут гледања хорор филмова, затим самоповређивање урезивањем плавог кита на рукама, а све се завршава позивом на извршење самоубиства
Бојазан да се “Плави кит“ појавио и у Србији, нажалост се обистинила. Један 13-годишњи дечак из Велике Плане урезивао је себи у руку хемијском оловком „Плавог кита“, јавили су српски медији.
Срећом, његови родитељи су на време приметили повреде и одвратили га од болесене игрице, а случај пријавили полицији.
Према речима овог тинејџера урадио је то из знатижеље, а како није најбоље разумео енглески језик, на основу објављених фотографија које су нека врста упутства, видео је шта треба да уради.
Саветница на дечјој линији Јована Грбић каже да се овом сервису углавном јављају деца од 10-11 година, и да се распитују како да препознају наговештај те игрице и како да реагују.
- Најчешће питају како је настала та игрица, да ли то може њима да се догоди, шта ако добију поруку на Фејсбуку или их неко натера да изврше суицид. До сада није било позива оних који су почели да играју ту онлајн игру - каже Грбић и подсећа да је број националне дечје линије - 1161111.
Министарство унутрашњих послова Србије поводом игре „Плави кит“, у којој се деца позивају на самоповређивање, па чак и самоубиство, апелује на све грађане да уколико се сретну с таквом игром у нашој земљи то одмах пријаве полицији.
- Иако Министарство унутрашњих послова у Србији није забележило ниједан случај који има везе с игром „Плави кит“, која потиче из Русије, позивамо све родитеље и наставнике да разговарају с децом и прате њихове активности на интернету, како би их заштитили од овог облика угрожавања сигурности - саопштава МУП.
Из МУП апелују на медије да посвете адекватну пажњу овој појави, како би се на време спречиле нежељене последице у Србији.
Игра, односно опасни онлајн изазов, „Плави кит“ пре свега је усмерена на млађу популацију.
У периоду од 50 дана играња пред децу се постављају различити задаци, у почетку мање опасни попут гледања хорор филмова, затим самоповређивање урезивањем плавог кита на рукама, а све се завршава позивом на извршење самоубиства.
Ова опасна игрица присутна је у многим државама и због ње је наводно страдало више десетина малолетника, те ће стога Одељење за високотехнолошки криминал МУП Србије појачати активности ка смањењу опасности од евентуалне појаве игрице „Плави кит“ у Србији.
ТВОРАЦ ИГРИЦЕ
У ЗАТВОРУ
Рус Филип Будеикин (21), творац опасне онлајн игре „Плави кит“, која подстиче децу на самоубиство и која се из Русије раширила широм света, каже да су тинејџери који су се због ње убили били „биолошки отпад“ и да игром „чисти друштво“.
Творац ове болесне игре налази се у затвору због оптужби да је својом игром „Плави кит“ узроковао убиство најмање 16 тинејџерки. Он је признао да је одговоран за оптужбе које му се стављају на терет. Полицији је рекао да сматра да су његове жртве биле „биолошки отпад“ и да тиме „чисти друштво“, пише британски „Дејли мејл“. Истражитељима је рекао и да су његове жртве биле срећне што ће умрети.
Н. К.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa