Инфо

20. јул 2017.20. јул 2017.
Небезбедност неоникотиноида изазвала је жустре дебате међу научницима

Пчеле постају зависнице од пестицида

Као никотин неке људе, тако и поједини пестициди изгледа привлаче пчеле, иако је то лоше за њих, упозоравају научници. Нова истраживања, како на терену, тако и у лабораторијама, показала су да пчеле не избегавају цветове биљака третираних пестицидима из групе неоникотиноида који су раније доведени у везу са поремећајима у меморији и навигацији пчела. У Европској унији је до 1. децембра на снази двогодишња забрана коришћења неоникотиноида на пољима засејаним биљкама које привлаче пчеле. Европска комисија ће 1. децембра пре-испитати забрану коришћења клотијанидина, имидаклоприда и тијаметоксама.
У лабораторијским условима пчеле не само да нису избегавале храну са неоникотиноидима, него су јој чак давале предност. То показује да као и никотин, неоникотиноиди могу да делују као дрога и да учине храну која их садржи привлачнијом. Неоникотиноиди су лабораторијски синтетисани пестициди базирани на хемијској структури никотина. Користе се навелико за третирање семенског материјала. Направљени су да их биљка апосрбује док расте а делују на нервни систем инсеката и штеточина.
У ранијим истраживањима утврђена је веза између неоникотиноида и слабљења меморије и навигацијских функција код пчела, чиме им се умањивала способност за опрашивање. Пчеле обаве 80% опрашивања биљака од стране инсеката.
Небезбедност неоникотиноида изазвала је жустре дебате међу научницима, борцима за чистију природну средину и произвођачима агрохемијских производа па је Европска комисија забранила њихову употребу на биљкама које привлаче пчеле на две године, почев од 1. децембра 2015.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa