Инфо

27. јул 2017.27. јул 2017.
ОТВОРЕНА МУЛТИМЕДИЈАЛНА ИЗЛОЖБА „БЛАЦК БОЏ”

УНАПРЕЂЕЊЕ ЖИВОТА У ЗАЈЕДНИЦИ

У сусрет Шабачком летњем фестивалу, у галерији Културног центра свечано је отворена Мулитимедијална изложба “БЛАЦК БОЏ”,чији је кустос Марко Лађушић. Поставка ће се у галерији Културног центра налазити до 29. јула.
Пројекат “Блацк Боџ” настао је 2015. године у сарадњи Миксер Фестивала и Факултета примењених уметности у Београду као платформа за подршку развоја младих аутора из области ликовних уметности и презентације њиховог стваралаштва у најширој јавности. Уз актуелну тему, сваке године представља се сто аутора одабраних на Конкурсу од стране стручног жирија.
Циљ пројекта је указивање на проблематику која оптерећује младе ствараоце у савременом друштвеном контексту, њихово оснаживање да се јавно изразе и својим визијама допринесу решењу друштвених проблема, те унапређење живота у заједници. Пројекат истиче и значај уметничких инсталација у алтернативним градским просторима, њихову доступност широкој публици, као и повезаности уметничке праксе са осталим сферама живота – науком, технологијама, економијом и друштвом.
Блацк Боџ 2017. сондирао је визије блиске будућности младе генерације уметника, под симптоматичним насловом „Пад у будућност“. Стасавајући на развалинама институционалне културе која је, без свежих идеја, планова и визије, заронила у потпуну хибернацију, читава једна генерација нашла се у безизлазном простору без перспектива, опасана зидовима немогућности и ограничењима за стваралачки рад. „Црна кутија“ је синоним за скученост, али и шанса за акумулирање енергије неопходне за рушење зидова. Шта нас чека иза зидова, потпуна је непознаница. Да ли сасвим извесна провалија којој се препуштамо слободним падом или сутрашњица довољно неизвесна да оставља шансу отвореним сценаријима у чијим расплетима морамо узети далеко амбициознију улогу од пуког посматрача?
К.Ј.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa