Инфо

27. јул 2017.27. јул 2017.
ДА ЛИ СТЕ ЧУЛИ ЗА

Макригиалос

Када се спомену летовалишта Олимпске регије у Грчкој прво се сетимо Паралије, Олимпик Бича или Лептокарије. Мали број туриста је чуо или био у месту Макригиалос. Симпатично месташце погодно за оне који траже мало, мирно и повољно летовалиште.
Ово летовалиште је удаљено око 650 км од Београда и врло је просто доћи до њега. Када пређете гранични прелаз Евзони и уђете на територију Грчке пратите правац према Атини. Након друге наплатне рампе имате око 20 км до искључења са ауто-пута. На порталу јасно стоји знак за искључење Макригиалос.
У централном делу насеља налази се храм посвећен Светом Ђорђу, а поред њега ту су и капеле Св. Петке, Св. Јована и Св. Димитрија. Тај централни део карактерише и један плато са спомеником подигнутим у част палим борцима који су своје животе дали за слободу борећи се током два светска рата. Мештани се могу похвалити и Фестивалом шкољки који се на овом платоу одржава сваке године у другој половини јула. Тих дана пеку се шкољке на жару, пије се вино, играју се традиционалне игре, а све то уз звук бузукија и у пријатној атмосфери.
По некој традицији, у улицама око трга петком се одржава и пијаца где локално становништво продаје своје производе, али долазе и трговци из околних места. Мене су посебно одушевиле тезге са рибом, зачинима и бомбонама. Тог преподнева сви дођу до пијаце или у куповину, или да попију кафу и поразговарају са пријатељима у неком од околних кафетерија. Летос сте за свега 2 евра могли да поручите тост, грчки фраппе (мућена хладна нес кафа) и флашицу воде. Ово је такође и прилика туристима за снабдевање током летње сезоне јер у месту постоје само мањи маркети али у којима се могу пазарити све потрепштине. У месту се може наћи и пекара и месара.
Дуж улице која се протеже уз море налази се неколико хотела, апартманских вила, кафетерија и ресторана који посебно долазе до изражаја током летње сезоне. На плажи, изнајмљивање лежаљки функционише тако што поручите неко пиће у бару и можете их користити. Цене су ниже него у осталим летовалиштима. Кафа је летос коштала око једног евра. Улаз на плажу се не наплаћује тако да се могу користити сви делови те градске плаже. Море је плитко и погодно за непливаче и малу децу која уживају у игри. Плажа се свакодневно у јутарњим сатима чисти јер море уме да нанесе траву са пучине што би била једина замерка за ово место. Дакле, може се десити да буде мало траве у води.
У околини постоји неколико плажа, а издвојио бих део обале код Беацх Бара “Бора Бора” па туристи ову плажу тако и зову, “Бора Бора”. Она је удаљена од Макригиалоса 15-ак минута хода.
Оно што је занимљиво уједно и похвално за овако мало место јесте да имају туристички информативни центар.
Битно је да напоменемо да ово место нема дискотеке и места за луд провод. Свакако постоје кафетерије, ресторани и барови. Постоји могућност и изнајмљивања аутомобила, а цене рент а цар агенције формирају непосредно пред почетак летње сезоне, те вам сада не могу рећи колико би коштала нека најповољнија варијанта.
Ако се одлучите да свој одмор проведете овде време можете попунити и одласком на неки од факултативних излета као што су: обилазак Солуна, посета планини Олимп, обилазак Метеора као и многи други.
Душан Радојчин

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa