Инфо

31. август 2017.31. авг 2017.
Стазама предака
ПРВИ ПУТ ПЕШКЕ ОД КОЦЕЉЕВЕ
ДО ТЕКЕРИША

Стазама предака

“Морамо да прођемо њиховим стазама
и поклонимо се њиховим сенима”
Вођени историјским чињеницама Милан Глумац, Игор Јовичић, Владимир Стојановић, Срећко Живановић и Влада Јовић одлучили су да први пут, у оквиру Церског марша, до Текериша дођу из правца Коцељеве, оним стазама којима су прошли српски војници.
–Гледајући историјске чињенице, српска војска, тј. делови Друге армије су се кретали из правца Аранђеловца, Лазаревца, преко Уба , Коцељеве и данашњег Драгиња, тада Бошњака из којег је Церском битком војвода Степа Степановић и командовао. Зато смо одлучили да пешачки марш до Текериша први пут почнемо баш из Коцељеве, јер смо желели да се крећемо управо оним правцем којим су се кретали наши преци - каже један од иницијатора овог марша Милан Глумац и додаје да је физички ово путовање било веома исцрпно али да је вредело труда.
–Оно што смо запазили док смо се кретали пут Текериша јесте да није било ниједног обележја које би указивало да се ту одиграла чувена Церска битка која се изучава у уџбеницима широм света. Чини ми се да би европске земље од овог догађаја направиле музеј на отвореном, а ми се, рекао бих, олако према томе односимо. Сматрам да би и општина Коцељева, а посебно Драгиње, требало да буду места у којима ће се неговати традиција и сећање на Другу армију и лик војводе Степе који је из њега командовао. Било би добро уколико би се управо ту направила једна спомен соба у којој би били изложени експонати везани за ову армију и команданта Церске битке - оценио је Глумац.
И за Игора Јовичића, једног од иницијатора готово седмочасовног пешачења из Коцељеве до Текериша и око 35 пређених километара, није било ни мало једноставно, али представља велико искуство и част.
– Ако су наши преци, са опремом, у ондашњим приликама, могли да пређу и више од ове километраже, то онда можемо и морамо да учинимо и ми данас, у далеко једноставнијим условима. Морамо да прођемо њиховим стазама и поклонимо се њиховим сенима. Ово је било једно заиста велико искуство и искрено верујемо да ћемо и следеће године урадити то исто и окупити још већи број људи - рекао је Јовичић.
В. Б.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa