31. avgust 2017.31. avg 2017.
Stazama predaka
PRVI PUT PEŠKE OD KOCELjEVE
DO TEKERIŠA

Stazama predaka

“Moramo da prođemo njihovim stazama
i poklonimo se njihovim senima”
Vođeni istorijskim činjenicama Milan Glumac, Igor Jovičić, Vladimir Stojanović, Srećko Živanović i Vlada Jović odlučili su da prvi put, u okviru Cerskog marša, do Tekeriša dođu iz pravca Koceljeve, onim stazama kojima su prošli srpski vojnici.
–Gledajući istorijske činjenice, srpska vojska, tj. delovi Druge armije su se kretali iz pravca Aranđelovca, Lazarevca, preko Uba , Koceljeve i današnjeg Draginja, tada Bošnjaka iz kojeg je Cerskom bitkom vojvoda Stepa Stepanović i komandovao. Zato smo odlučili da pešački marš do Tekeriša prvi put počnemo baš iz Koceljeve, jer smo želeli da se krećemo upravo onim pravcem kojim su se kretali naši preci - kaže jedan od inicijatora ovog marša Milan Glumac i dodaje da je fizički ovo putovanje bilo veoma iscrpno ali da je vredelo truda.
–Ono što smo zapazili dok smo se kretali put Tekeriša jeste da nije bilo nijednog obeležja koje bi ukazivalo da se tu odigrala čuvena Cerska bitka koja se izučava u udžbenicima širom sveta. Čini mi se da bi evropske zemlje od ovog događaja napravile muzej na otvorenom, a mi se, rekao bih, olako prema tome odnosimo. Smatram da bi i opština Koceljeva, a posebno Draginje, trebalo da budu mesta u kojima će se negovati tradicija i sećanje na Drugu armiju i lik vojvode Stepe koji je iz njega komandovao. Bilo bi dobro ukoliko bi se upravo tu napravila jedna spomen soba u kojoj bi bili izloženi eksponati vezani za ovu armiju i komandanta Cerske bitke - ocenio je Glumac.
I za Igora Jovičića, jednog od inicijatora gotovo sedmočasovnog pešačenja iz Koceljeve do Tekeriša i oko 35 pređenih kilometara, nije bilo ni malo jednostavno, ali predstavlja veliko iskustvo i čast.
– Ako su naši preci, sa opremom, u ondašnjim prilikama, mogli da pređu i više od ove kilometraže, to onda možemo i moramo da učinimo i mi danas, u daleko jednostavnijim uslovima. Moramo da prođemo njihovim stazama i poklonimo se njihovim senima. Ovo je bilo jedno zaista veliko iskustvo i iskreno verujemo da ćemo i sledeće godine uraditi to isto i okupiti još veći broj ljudi - rekao je Jovičić.
V. B.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa