Инфо

7. септембар 2017.7. сеп 2017.
ГРАЂЕВИНСКУ ДОЗВОЛУ РЕШЕНО 98 ОДСТО ЗАХТЕВА
ШАБАЦ ПРВИ ГРАД У СРБИЈИ ПО ПРОЦЕНТУ РЕШЕНИХ И ПОЗИТИВНО РЕШЕНИХ ЗАХТЕВА ЗА

ГРАЂЕВИНСКУ ДОЗВОЛУ РЕШЕНО 98 ОДСТО ЗАХТЕВА

Према статистици Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и Налед, град Шабац је први град у Србији по проценту решених и позитивно решених захтева за грађевинску дозволу. У периоду од 1.1.2016. до 1.8.2017. поднет је 2.681 захтев у поступку обједињене процедуре, а од тога највећи део захтева су захтеви за издавање грађевинске дозволе. Од укупног броја поднетих захтева, решено је 98 одсто. На листи топ пет градова по проценту решених пријава, осим Шапца налазе се Суботица, Сомбор, Крушевац и Краљево.
-Оно што је за похвалу јесте чињеница да смо ми једина локална самоуправа у Србији која има 98 одсто решених захтева. Без обзира на то што смо некад први, некад други на ранг-листи о ефикасности решених захтева, увек смо били први по проценту укупно решених захтева. То је нешто на шта ми можемо да утичемо али не можемо да утичемо на то да ли ће захтев бити позитивно или негативно решен јер све зависи да ли је захтев предат уз комплетну документацију или није. Трудимо се да без обзира на смањен број запослених, изађемо у сусрет нашим инвеститорима, да брзо и ефикасно поступамо по поднетим захтевима и да се придржавамо Законом прописаних рокова - наводи Јелена Јекић, начелница Градске управе.
Према речима Миљана Угринића, начелника Одељења за урбанизам, издавање дозвола за градњу има више процеса, а неки од њих су издавање локацијских услова, грађевинске дозволе, пријаве радова, пријаве завршетка у конструктивном смислу итд.
- Када су локацијски услови у питању, законски рок за решавање је 23 дана, али нама није потребно више од 11 дана. Што се употребних дозвола тиче, законски рок је 5 дана, а ми их решавамо за два. Из тих разлога, између осталог и јесмо први у Србији. По самом броју поднетих захтева Шабац је иза Београда и Новог Сада, а треба имати у виду да ми за разлику од њих имамо једну градску општину. Шабац је једна целина и имамо веома мали број запослених. Само три правника и пет грађевинских инжењера обављају читав посао - наводи Миљан Угринић.
К.Ј.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa