Инфо

21. септембар 2017.21. сеп 2017.
ВЕТАР НОСИО КРОВОВЕ И ШАТРЕ
НЕВРЕМЕ У НЕДЕЉУ УПЛАШИЛО ШАПЧАНЕ

ВЕТАР НОСИО КРОВОВЕ И ШАТРЕ

Кров зграде у улици Јанка Стојићевића бр. 4 ветар је скинуо за неколико секунди. Ватрогасно- спасилачки батаљон је на комплетном подручју које покрива излазио на укупно 11 гашења пожара, а већина је изазвана на ниском растињу које се запалило услед пада и варничења струјних жица
Јака олуја у недељу је двадесетак минута харала Шапцем и околином. Причињена је знатна материјална штета, а на срећу није било теже повређених.
Кров зграде у улици Јанка Стојићевића бр. 4 ветар је скинуо за неколико секунди. Однет је део крова са ОШ “Лаза Лазаревић” и са једног објекта у Средњој пољопривредној школи. На више места у граду изваљена су стабла дрвећа, било је прекида у снабдевању електричном енергијом, а штету су претрпели и поједини приватни објекти.
Кровну конструкцију са четвороспратнице поред главне Аутобуске станице ветар је одувао и згужвао као папир. Овај догађај забележен је и камером мобилног телефона, а сцена као из филма се убрзо раширила друштвеним мрежама. Љиљана Јовановић, руководилац Сектора становања навела је да су они задужени за одржавање ове зграде и да су радови на реконструкцији крова већ почели.
Нашој редакцији се јавио Славиша Машић из Мајура чија је кућа такође остала без крова, који је завршио у суседном дворишту. Комунална полиција је изашла на лице места, али могли су само да констатују стање. Ватрогасци у овом случају нису били надлежни јер ничији живот није био угрожен. Штету, за коју Машић сматра да је између 1.500 и 2.000 евра највероватније неће моћи да надокнади, јер није проглашено стање елементарне непогоде.
Комуналну полицију грађани су звали из различитих разлога. Руководилац Одељења комуналне полиције Ненад Илић каже да су најчешће позивани због штете коју су људи имали на личној имовини, односно, због сломљених прозора и оштећених кровова, као и због падања стабала дрвећа.
-Највише поломљених грана било је по двориштима и парковима. Излазили смо на терен и тамо где смо могли сами уклањали крш, а тамо где се радило о већим стаблима позивали смо ЈКП “Стари град” чија је служба Градског зеленила секла поломљено дрвеће и склањала га, наводи Илић.
Припадници Ватрогасно -спасилачке јединице интервенисали су у недељу на два пожара на подручју Шапца, један је био у Горњој Врањској, а други у Слатини. Батаљон је на комплетном подручју које покрива излазио на укупно 11 гашења пожара, а већина је изазвана на ниском растињу које се запалило услед пада и варничења струјних жица.
В.Д. команданта Ватрогасно-спасилачког батаљона Шабац, Небојша Петровић, наводи да су у недељу имали доста позива, и да је рађен приоритет интервенција, по томе да ли постоји опасност по животе људи.
-Наш посао је да обезбедимо место до доласка надлежних служби. На објекту у улици Јанка Стојићевића било је ангажовано шест ватрогасаца са три возила. Уклонили смо материјал са крова који је претио да падне, објаснио је Петровић.
Како су истовремено обезбеђивали и Суперлигашку утакмицу између “Мачве” и “Радника”, у једном тренутку су све екипе биле на терену па су ватрогасци из Богатића упућени у Липолист, где се такође запалила трава због варничења жица.
Медији све чешће упозоравају на наранџасте и црвене метеоаларме који означавају опасност од временских непогода. Забележене су појаве торнада и тзв. пијавице које раније нису забележене на овим просторима.
Владимир Ђурђевић, доцент на Институту за метеорологију Физичког факултета у Београду за “Блиц” је објаснио да до овога долази због тога што је данас температура топлија за један степен, а да ваздух може у себи да садржи седам процената више водене паре, која представља гориво за све те процесе у атмосфери. Појаснио је и да појава виђена у Србији није права пијавица него тзв. левкасти облак, односно “пијавица у покушају”.
-Када овакав облак дотакне тло, онда постаје пијавица или торнадо. Иначе не изазива штету, а после спуштања на тло долази до штете која зависи од многих метеоролошких услова, рекао је Ђурђевић.
Према његовим речима, с обзиром на климатске промене, могу се очекивати све чешће појаве пијавица у Србији, као и да штете од њих буду све веће. Најугроженија је Војводина јер је за ову појаву потребна равна подлога.
Било повређених у невремену
Хаос је настао и на Вашаришту где су падале конструкције тезги и шатри, а очевици кажу да је ветар бацао и камење величине лешника. Хитна помоћ после невремена није позвана на ову локацију, али је једна жена дошла у амбуланту са повредом ноге која је настала услед пада шатре на њу.
Према подацима из Хитне помоћи, троје људи је повређено у граду. Двоје су задобили лакше повреде главе због делова који су падали са крова, а једна жена је повредила ногу када је пала због силине ветра. Незванично сазнајмо да се и служби Ургентног центра Опште болнице јавило више људи који су повређени у самом граду, док су једно дете и једна одрасла особа повређни на Вашаришту.
Мада су се на друштвеним мрежама појавили наводи да је неко у невремну и настрадао, ни једна званична служба у граду нема информације о овоме.
М.М.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa