Инфо

21. септембар 2017.21. сеп 2017.
НЕМОЋАН НАСПРАМ ПРИТИСАКА
ВУКАШИН ОБРАДОВИЋ ПОСЛЕ САВЕТА ЛЕКАРА ПРЕКИНУО ШТРАЈК ГЛАЂУ

НЕМОЋАН НАСПРАМ ПРИТИСАКА

“Немам ни илузија да ће овај мој чин променити било шта у овој несрећној земљи огрезлој у непоштењу, аморалности, интелектуалној и професионалној проституцији. Не желим ни да изигравам хероја, јер то и нисам пре свега, јер се ужасно плашим за будућност моје, али и ваше деце. Али, још је већа бојазан да никако не могу да им помогнем”
Директор и главни и одговорни уредник Врањских Вукашин Обрадовић прекинуо је јуче штрајк глађу који је започео у уторак. Он је, због погоршава здравственог стања исто вече хоспитализован.
Обрадовић је штрајк глађу почео због гашења Врањских са циљем да, како је навео у отвореном писму, скрене пажњу „новинарима и новинаркама, али и свим грађанима на сав бесмисао борбе за слободу медија коју води у последњих тридесетак година“.
Дан раније, Обрадовић је саопштио да после 23 године непрекидног излажења и 1.069 одштампаних бројева, чувени недељник „Новине Врањске“ из Врања, се гаси, заједно са истоименим порталом. Последњи број „Врањских“, које су својим истраживачким текстовима давно прешле локалне и регионалне оквире, изашао је прошле недеље, 14. септембра и на насловној страни је објављена прича о томе како су локални функционери организовали славље и ватромет који је изазвао пожар у Врањској Бањи.
Обрадовић је рекао да не може да се окрене од новинарства и Врањских, након што је извесно да се овај лист гаси, јер је, како је рекао, до сада својим радом “покушавао да помери границе слободе и демократије у Врању и Србији”.
- Нисам, на жалост, имао много успеха у томе. Ни ви, ни ја. И време је да се суочимо са том чињеницом. Немам ни илузија да ће овај мој чин променити било шта у овој несрећној земљи огрезлој у непоштењу, аморалности, интелектуалној и професионалној проституцији. Не желим ни да изигравам хероја, јер то и нисам, пре свега, јер се ужасно плашим за будућност моје, али и ваше деце. Али, још је већа бојазан да никако не могу да им помогнем. Не тражим ничију ни помоћ ни подршку. Чак ћу такве понуде сматрати лицемерним. Јер, онда када је то било смислено, наилазио сам на затворена врата - рекао је Обрадовић.
Њега су у просторијама редакције посетили представници новинарских удружења и синдиката из земље и иностранства.
Нагласио је да је његова одлука да ступи у штрајк глађу, поступак очајног човека, новинара, оца и супруга, који је немоћан да се суочи са реалношћу на коју се полако сви навикавају.
- Управо из страха да и сам не потонем у ту бесмислену свакодневицу и изгубим оно што ми је једино остало – људско и професионално достојанство – одлучио сам се на овај корак - додао је Обрадовић.
Новинари из београдских медија окупили су се испред Владе Србије на спонтано организованом скупу “Стојим уз Врањске”. Том приликом, новинари и медији су позвани да бојкотују све активности власти у Србији.
ПРЕМИЈЕРКА НЕИНФОРМИСАНА
Премијерка Србије Ана Брнабић у уторак је боравила у Врању, али није могла ништа да каже поводом случаја “Врањских”, јер није довољно информисана. Није јој, међутим, пало на памет да посети Обрадовића и у разговору са њим буде упозната. Уместо ње, огласио се њен кабинет Како је саопштено из Владе Србије, недељник “Врањске” је добијао новац из конкурса које су организовале државне институције.
- Јасно је да се овде не ради о гушењу слободе медија, слободне речи или критичког мишљења, имајући у виду износе које су ”Врањске” добијале од Владе Републике Србије. Штрајк глађу најрадикалнији је вид протеста који не води решењу, већ у још веће проблеме – стоји у саопштењу Владе Србије.
Н. К.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa