Инфо

5. октобар 2017.5. окт 2017.
СВАКА НОВА СЕЗОНА ЈЕ ПРАЗНИК
ТЕАТАР НА ПРАВОМ ПУТУ

СВАКА НОВА СЕЗОНА ЈЕ ПРАЗНИК

Први дан, започео је представом Нинослава Ђорђевића “Рубиште”. Кокан Младеновић добио годишњу награду Шабачког позоришта за уметнички доринос и постигнуће, “Борис Ковач”. За труд, рад и посвећенст додељена специјална награда “Борис Ковач”, његовом последњем ђаку Боривоју Божанићу
Протекле седмице у Шабачком позоришту, под слоганом “Театар на равом путу” почела је 13. Ревија позоришних представа. Овом приликом љубитељи позоришта моћи ће да виде девет одабраних позоришних представа, домаћих и иностраних редитеља. Шабац је добио признање од директора Стеријиног позорја Мирослава Микија Радоњића који је отворио ревију.
-Свака нова позоришна сезона је празник, посебно јер не живимо у времену када се култура и уметност гурају на маргине друштва. То није само случај код нас, већ је једна глобална појава. Бојим се да сви заједно клизимо ка некаквом колапсу цивилизације. Ви у Шапцу имате посебну привилегију да имате одлично позориште. Чињеница је да је Шабачко позориште једно од најбољих позоришта не само у нашој земљи него у региону - истакао је на отварању Мирослав Радоњић.
Први дан, започео је представом Нинослава Ђорђевића “Рубиште”, недавно премијерно изведено у нашем позоришту. Рубиште, место без емпатије, где не функционише ни један однос и трагичну истину коју можемо видети у реалном животу затварајући пред њом очи, публика је помно и овај пут пратила. За режију представе “Рубиште” Кокан Младеновић добио је годишњу награду Шабачког позоришта за уметнички доринос и постигнуће, “Борис Ковач”.
-У овим годинама много више значе награде оних људи са којима сте провели неки важни креативни процес. Начин на који смо у Шапцу радили, начин на који је продуцирана и реализована представа “Рубиште”, истраживачки процес од два месеца у дивној, кретивној и лепој атмосфери су заправо највеће награде које редитељи могу да добију. Све остало су неке формалности. Годинама уназад управо те награде позоришних кућа у којима смо направили лепе резултате сматрам најзначајнијим наградама - истакао је приликом доделе награде Кокан Младеовић.
На отварању Ревије позоришних представа, одлуком Управе Шабачког позоришта за труд, рад и посвећенст додељена је и специјална награда “Борис Ковач”, његовом последњем ђаку Боривоју Божанићу.
-Борис Ковач ме је примио у позориште, а сада одлазим у пензију са знамењем које носи његово име. Имао сам ту част да играм у његовим режијама. Пренео ми је доста свог искуства које ми је касније помогло у раду. Дража ми је ова награда него да сам добио оскара у Холувуду – навео је Боривоје Божанић.
Директор позоришта Зоран Карајић, истакао је да се нада да ће испунити очекивања посетилаца.
-Очекујем да нас публика схвати озбиљно и подржи. Ревија са девет представа је по квалитету боља од многих фестивала у земљи. На овај начин показујемо да смо спремни за највиши ниво – навео је Зоран Карајић.
Током ревије, посетиоци ће имати прилику да виде и једну премијерно изведену представу. Реч је о представи “Мата Хари” Иде Јовић, у режији Снежане Удицки која ће се играти 6. октобра.

“На сам помен имена познате и контроверзне шпијунке, у гледаоцу настаје асоцијација да унапред зна да га очекује нека врста трилера о овој опасној жени, јер је управо она архетип фаталности. Наша представа је у жанровском смислу најмање трилер, а највише мелодрамска прича о покретачкој и незаустављивој снази љубави, која често може да оде у правцу који нисмо могли ни да предвидимо. Драма “Мата Хари” приказује борбу једне у почетку тек помало необичне жене која је желела породицу и мир, а постала је симбол опасности и похоте, а на крају животног круга
– жртва свега онога што ју је издвајало из околине – потребе за љубављу, упорности, страсти, самосвести, амбиције и времена у коме је живела, а таквим женама се различитост ретко прашта.
Сто година након њене смрти, слушамо приче да смо формирали друштво у коме се на глобалном нивоу положај жене наводно променио, али суштински је већина ствари остала иста: сама жена се тешко бори против мушкарца, у свим сегментима: сведоци смо свакодневног насиља над женама, одузимањем деце од стране утицајних мужева, беспоштедној борби за опстанак на пословном плану и на крају, сведоци страдања обичног човека у игри с моћницима.
Маргарет Зеле креће врло млада на свој пут, као Алиса у земљу чуда, очекујући испуњење свих младалачких жеља, љубав, спокој и животну стабилност, а на њему постаје Мата Хари, манипулативна жена са лажном биографијом, спремна на сваку врсту опасности да би дошла до свог циља. Земља чуда с почетка круга се претворила у Дедалов лавиринт, а невиност Алисе у беспоштедну борбу за опстанак.”
Снежана Удицки

К.Ј.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa