Инфо

5. октобар 2017.5. окт 2017.
СУШЕНО ВОЋЕ ИЗ ШАПЦА
ПРОЈЕКАТ “РУРАЛНИ РАЗВОЈ НАКОН ПОПЛАВА“ ПРЕДСТАВЉЕН У БЕОГРАДУ

СУШЕНО ВОЋЕ ИЗ ШАПЦА

Пројекат “Рурални развој након поплава“ који спроводе имплементациони партнери Арбеитер Самаритер Бунд Аустрија (АЦБО) и Иницијатива за развој и сарадњу (ИРЦ), у сарадњи са Градском управом града Шапца и Одељењем за пољопривреду у Градској управи Шапца представљен је у београдском Медија центру.
На конференцији која је одржана у Медија центру представљен је и модел социјалног предузећа АГРО ИРИС, које је настало као резултат пројекта „Рурални развој након поплава”. Поред предузећа, представљени су производи: сушено воће и поврће, које се продаје под брендом социјалног предузећа “ЗаДруга”.
Говорећи на скупу, Душан Костадиновић, заменик градоначелника Шапца, подсетио је да је Шабац познат по првинама, па је и овај пројекат један од таквих подухвата.
-Бренд „ЗаДруга“ настао је у сарадњи Града Шапца са партнерима из ИДЦ-а. Ово је јединствен и квалитетан пројекат, чији је резултат оригиналан бренд, врхунског квалитета. Оно што је важно је да сушено воће, достиже знатно већу вредност, него када се продаје у свежем стању. Будућност није у продаји сировина, што је углавном била досадашња пракса наших пољопривредника, већ у пласману пољопривредних полупроизвода и готових производа – истакао је заменик градоначелника.
Према његовим речима, овај пројекат и “ЗаДруга” имају за циљ да помогну малим и средњим пољопривредницима.
- „ЗаДруга“ је друштвено одговорно предузеће, које је настало са циљем да помогне малим и средњим пољопривредним произвођачима из руралних средина. Доприноси побољшању услова њиховог живота тако што им нуди додатну зараду. Приход од продаје готових производа дистрибуира се пољопривредницима и реинвестира у даљи развој социјалних задруга широм Србије. На тај начин ширимо идеју удруживања, на чему Град Шабац инсистира.
Град Шабац озбиљна средства улаже у развој пољопривреде, а нарочито има у виду производњу воћа.
- Имајући у виду традицију бављења воћарском производњом, у Поцерини и Мачви, определили смо се за сушење воћа и поврћа преко мобилних сушара, како би производи прерадом добили додатну вредност. Четири мобилне сушаре на услузи кооперантима стациониране су у њиховим газдинствима у Грушићу, Заблаћу и Јеленчи и у пројекат је на тај начин укључено 20 пољопривредника -рекао је Костадиновић.
На конференцији се говорило и о социјалном предузетништву у Србији, моделима социјалних предузећа, успешним примерима, али и о утицају овог сектора на друштвено-економски развој уопште.
Пројекат финансирају Аустријска развојна агенција, Град Шабац и имплементациони партнери.
Н. К.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa