Инфо

5. октобар 2017.5. окт 2017.
НИШТА ВИШЕ НИЈЕ СМЕШНО
ВАСИЛ ХАЏИМАНОВ, ПИЈАНИСТА И ЏЕЗ МУЗИЧАР

НИШТА ВИШЕ НИЈЕ СМЕШНО

Следи тужба због отказивања концерта на Белефу. Свакодневно се дешава да се људима отказују послови. Култура не постоји ни као тема за разговор
Наш познати музичар, џез пијаниста, Васил Хаџиманов током летњих месеци доспео је у жижу јавности, не због музике, већ због чињенице да му је отказан концерт на Белефу. Писмом су га обавестили да неће наступити, а јавност у Србији је тај чин коментарисала чињеницом да је Хаџиманов подржао председничког кандидата Сашу Јанковића.
Наше дружење са њим почињемо у шаљивом тону питањем – како је било на концерту на Белефу.
- Фантастично. Један од наших бољих концерата. Коначно, после 20 година, имали смо прилику да засвирамо на овом фестивалу и баш им хвала за то. Шалу на страну, заправо није било тог концерта и у последњи час смо откачени са тог фестивала, и то са једним писмом које смо затекли у сандучету. Никада ми се тако нешто није десило у животу. А, пре тога су нас мејлом обавестили да им је велико задовољство што смо део тог великог фестивала, а онда са десете стране чујеш да можда и ниси део ти, већ неко други. Тај други био је Сања Илић. Пошто Сања мора да буде део тог фестивала, онда морамо некога да фркнемо, а кога ћемо него овог малог пошто је он тамо нешто потписивао. Потрудили смо се да се за то сазна и сада се спремамо за тужбу – каже Хаџиманов.
Он каже да, на жалост није једини и да не жели да о овог случаја прави помпу.
- То се дешава свакодневно, или се губе послови, или се отказују наступи, или се шиканирају људи. На жалост, навикли смо на те ствари да је то постало – па наравно. Ја бих да то, па наравно, да избегнем и да дам свој максимум у борби за пристојну и нормалну Србију у којој нико неће да страда због другачијег мишљења – напомиње наш саговорник.
Према његовим речима, ништа више није смешно.
- Ми се зезамо, и треба да се зезамо, али ништа више није смешно. Ништа ми више није смешно, колико год се ругамо и требамо да правимо зафркацију од ове власти, мени је то сада толико надреално да су ми ти елементи депласирани. Превизишли су све Топ листе надрералиста. Све време морам сам себе да подсећам да сам политички ангажован. Колико год да сам у то ушао из најбоље намере, тај мој ангажман је мој став и верујем да се ту крије нека формула да нам боље буде. Иста борба је потребна и у музици, култури. Културе нема ни на једном платформи било којег политичара у Србији, изузев код Саше Јанковића – истиче Хаџиманов.
Наш познати џезер сматра да култура није ни на листи приоритета.
- Она не постоји као тема за разговор, није ни тема. Наравно да постиоји неки новац који може да се да за културу, наравно да постоје неке пореске олакшице фирмама, компанијама, пословним људима који би да помогну културу. Нико се не бави тиме, на жалост – додаје он.
Хаџиманова је много разочарао бивши министар, а његов колега пијаниста, Иван Тасовац.
- Грозно је све то што је радио и причао. Тај вирус нема везе са Александром Вучићем него са фотељама. Како се докопаш те фотеље, престанеш да будеш нормалан. Ако се бавиш културом да би зарадио много пара, онда мораш да радиш оно што раде ти који се продају – напомиње Хаџиманов.
На питање да ли имам неки савет да да младим музичарима који се озбиљно школују, он каже да је то најтеже питање које неко може да му постави.
- Прославио сам 25 година рада и настављам даље да се бавим музиком за коју људи кажу да је џез. И даље је то пионирски задатак пред публиком – шта је то што ми свирамо. Уколико си музичар који спада у ову врсту музике, немам ниједан паметан савет да дам некоме, а да живиш овде где живиш. Осим онога који је предуслов да се бавиш било којом врстом уметности – да волиш. Када волиш то, толико лудачки волиш и привржен си томе, све остало на крају није битно, све остале препреке превазиђеш. Активно си 24 сата посвећен томе и размишљаш како да набавиш новац да би могао да наставиш да се бавиш тиме – каже Хаџиманов.
Инспирација
- Нисам поборник тога да треба да патиш да би добио инспирацију. Имамо милион случајева уметника који су прошли кроз тешке приче, али не видим што морамо да будемо на дну да би направили добру песму – завршава Хаџиманов.

ДЕРИВАТ СЛОБЕ И ДС
Хаџиманов каже да је Александар Вучић „дериват свега онога што смо имали са Слободаном Милошевићем и Демократском странком“
- Он је мутант и једних и други. Са једне стране та диктаторска шема која је извесна и видљива, а са друге стране европско-унијска прича која је параван за све ово. Веома лукаво је спаковао две врсте владавине које из неког разлога и даље пале код одређеног броја грађана. Да ли због страха, профита или незнања он и даље има већину и оно што му је потребно да се победи на изборима. Праткично ради шта год му падне на памет. Нема више последица за изговорене речи, или још горе последице за оно шта уради. Све је допуштено, нешто каже пре неколико месеци, годину дана, а онда пуј пике не важи. Фасцинантно је то, Ова власт је спремна да иде докле јој ми то дозволимо. Спремни су на све да би задржали позицију коју имају – истиче Хаџиманов.
Н. К.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa