Инфо

19. октобар 2017.19. окт 2017.
Мурал у Флекину част
ПОЧЕЛА РЕАЛИЗАЦИЈА ПРОЈЕКТА “ЗВУК, ЗНАК, ЗРАК”

Мурал у Флекину част

Пројекат “Звук, знак, зрак” представља склоп активности које ће се одржавати у периоду од октобра до децембра, а који је добио подршку Министарства културе и информисања. У овиру наведеног пројекта у понедељак је завршено осликавање једног од пролаза који води ка Господар Јевремовој улици и који ће понети назив Миомира Грујића Флеке. Име мултимедијалног уметника, једног од оснивача радија Б92 и творца емисије “Шишмиш“.
Реализација пројекта предвиђена је у три етапе. Први део је осликавање пролаза, следећи је документарна изложба која ће се одржати у Културном центру, док је за крај пројекта планиран документарни филм посвећен животу уметника.
Свечаном отварању пролаза присуствовали су : Игор Марсенић, члан Градског већа задужен за културу, Катарина Јанковић Поповић ауторка пројекта и Ђурађ Стевановић , уметник који је осликао пролаз.
- Пројекат се првенствено бави стваралаштвом Миомира Грујића Флеке , једног од оснивача радиа Б92 и једног од пионира алтернативне или контра културе, то је нажалост алтернативна култура код нас а већ одавно би требало да буде мејнстрим. Миомир Грујић Флека је утицао на стварање низа визуелних музичких уметника и његов утицај је немерљив - истакао је Марсенић.
Ауторка пројекта Катарина Јанковић Поповић објашњава због чега пролаз носи Флекино име:
-Управо због тога што је то једна необична личност, Шапчанин по пореклу који је осамдесете и деведесете године двадесетог века обележио својим деловањем и то не стандардним. Дакле, он је увео нешто што је ундергроунд и показао неке различите облике деловања не само кроз уметничко стваралаштво с ’ обзиром на то да је био магистар сликарства, већ пре свега по томе што је желео да подстакне индивидуалну креативност и стваралачку моћ човека, а да би човек био креативан он мора да буде слободан.
Млади шабачки уметник Ђурађ Стевановић, имао је, како каже част и задовољство да ослика мурал посвећен Флеки. Он је рекао да му је увек задовољство када кроз своју уметност остави траг у граду.
Б. Р.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa