Инфо

19. октобар 2017.19. окт 2017.
ТРЕНИНГ ЗА ПИСАЊЕ ПРОЈЕКАТА

КАКО ДО БЕСПОВРАТНИХ СРЕДСТАВА

Протекле недеље, у Синагоги, председник Асоцијације Дуга, Александар Прица одржао је тренинг за писање пројеката. Циљ тренинга је подизање знања и вештина у писању пројеката, организација са територије Општине Шабац. Тренингу је присуствовало 11 особа из организација и институција, које нису имале сазнања у пројектном менаџменту.
-Јако мали број организација је одржив и јако мали број организација стратешки размишља. Самим тим много им је теже да добију саме пројекте. Веома је битно да на различитим нивоима добијемо пројекте и тако у наш град донесемо финансијска средства која су бесповратна. Када је реч о пројектима и бесповратним средствима, не ради се само о организацијама цивилног друштва већ и о инситуцијама које такође могу добијати финансијска средства из донаторских извора - објашњава Александар Прица.
Осим организација цивилног друштва и институција, за пројекте могу да конкуришу и физичка лица, компаније, медији и неформалне групе. Оно што је на нивоу сваког града потребно, јесте оспособити све категорије о правилном приступу приреме пројеката али и реализације, мониторинга, евалуације и извештавања о пројектима.
-Свесни смо да наша држава није баш толико богата и да су нам потребни и други извори финансирања за многе пројекте које наша држава не може финансирати. Сада пред приступање Европској Унији, отворили су нам се многи фондови од којих можемо добити различита финансијска средства. Није битно да ли ћемо радити реконструкцију неких зграда, као што смо радили реконструкцију Синагоге, која је урађена средствима Министарства културе Реублике Србије, или ћемо радити пројекте везане за здравство, социјалну заштиту и оне везане за пружање било каквих услуга – наводи Прица.
Тренинг у Синагоги је један од око 40 тренинга, које председник Асоцијације “Дуга” годишње, волонтерски одржи.
-Врло ми је битно да на нивоу града постоје организације и институције које су добре и чији су капацитети у циљу писања пројеката подигнути. Самим тим, Асоцијацији “Дуга” је много лакше да нађе поуздане партнере са којима ће ићи на веће пројекте. Веома често, сами донатори траже да идете у сарадњи са неким - истиче Александар Прица
Када су донатори у питању, осим Европске уније, Уједињених нација, амбасада, министарства, јединица локалних самоурава, ту су такође и команије, али и индивидуални донатори.
-Велике компаније често имају аспект друштвено-одговорног пословања. Примера ради, Асоцијацију “Дуга” већ 4 године финансира “ГлаџоСмитхЦлине” компанија. Недавно смо представили наш рад у резиденцији британског амбасадора, из разлога што Британска амбасада промовише своју компанију која ради на територији Србије. Промовише њено друштвено - одговорно пословање – истиче Александар Прица и додаје да је заиста потребно да се Градска управа у Шапцу али и организације цивилног дрштва удруже и да подигну капацитете свих актера на локалном нивоу.
- Удруживање Градске ураве и организација, довело би до тога да Град буде конкурентан осталим градовима у прибављању бесповратхих финансијских средстава из донаторских извора. Те изворе можемо да обезбедимо али очигледно нисмо довољно едуковани за то, нема нас довољно који радимо на тим пословима, а сигуран сам да доста тога квалитетног можемо урадити у нашем граду – итиче Прица.
К.Ј.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa