Инфо

10. фебруар 2011.10. феб 2011.
НЕЛИКВИДНОСТ ОЗБИЉНА БОЛЕСТ СРПСКЕ ПРИВРЕДЕ

СТЕЧАЈЕВИ И БЛОКАДЕ

Према подацима Народне банке Србије тренутно је блокирано преко 63.000 рачуна, а минус је достигао 227 милијарди динара. Прошле године, због стечаја, избрисано 5.974 предузећа, а ове године тај број биће далеко већи
Неликвидност ће, по свему судећи, бити и ове године најозбиљнији проблем српске привреде. Беспарица највише погађа радње и мала предузећа, али на њу нису имуне ни велике фирме. Према подацима централне банке у Србији је блокирано преко 63 хиљаде рачуна са 227 милијарди динара. Бројке од којих се врти у глави, али које показују да ће многа предузећа и ове године бити избрисана из регистра, због вишегодишње блокаде жиро рачуна.
Подсећања ради, прошле године донета је одлука о такозваном аутоматском стечају за све привредне субјекте који су блокирани дуже од три године. Само у минулој години, по том основу, судови су донели 5.900 решења о ликвидацији предузећа. Ове године, како ствари тренутно стоје, број предузећа која ће, због неликвидности, бити избрисана из привредног регистра биће далеко већи. Јер, аутоматски стечај ће се примењивати на све субјекте којима је рачун блокиран најмање две године, а од 2012. године тај рок ће бити скраћен на годину дана. Наизглед, оштри услови опстанка, али пошто одређена предузећа годинама немају активне жиро рачуне, ово је једини начин да се дође до чисте евиденције привредних субјеката и да се заведе какав, такав ред.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa