Инфо

30. новембар 2017.30. нов 2017.

САОПШТЕЊЕ ЗА МЕДИЈЕ ВК “ШАБАЦ”

Поводом одлуке Ватерполо савеза Србије (ВСС) да се Финални турнир - Фајнал фор Купа Србије, уместо у Шапцу, одржи у Бечеју, Ватерполо клуб „Шабац“ доставља следеће
Због свих љубитеља ватерпола, као и поштовалаца ВК „Шабац“, сматрамо да смо дужни да јавно изнесемо неправилности у раду Ватерполо савеза Србије када је организација Фајнал фор турнира Купа Србије у питању.
Одлуку да се турнир одржи у Бечеју а не у Шапцу, у организацији нашег клуба, сматрамо неутемељеном и шта више срамном, јер смо убеђени да таква одлука није у складу са пропозицијама ВСС за организацију овог такмичења, као и да није мотивисана најбољим интересима ватерпола већ, баш напротив, мотивима којима није место у спорту.
Наиме, дана 23.10.2017. године ВСС упутио је званичан позив свим клубовима да се пријаве уколико су заинтересовани да буду организатори овог такмичења. Овим позивом, уједно, јасно је дефинисан и рок за пријаву, као и пропозиције по којима ће се поступати уколико има више заинтересованих страна. Наш клуб је благовремено доставио пријаву, а по истеку рока, добили смо информацију да смо једини пријављени клуб. По логици ствари, односно, пропозицијама које је сам ВСС изнео, самим тим, Ватерполо клуб „Шабац“, као једини пријављени клуб, је организатор Фајнал фора. Са овим сазнањем одмах смо се обратили ВСС ради организације такмичења. Међутим, од њих добијамо одговор да ће Управни одбор Ватерполо савеза Србије (УО ВСС) донети коначну одлуку о овом питању. Наједном, испоставља се као тачна информација, која месец дана уназад кружи ватерполо круговима, да ће се финале ипак играти у Бечеју.
Због свега наведеног, намеће се питање, које наш клуб са пуним правом поставља, да ли су доносиоци одлука у редовима УО ВСС, када су схватили да је „Шабац“ једини пријављени заинтересовани организатор, прибегли налажењу решења да се такмичење ипак не одржи у Шапцу, не презајући, при том, да прекрше сопствене пропозиције? С обзиром на то да нам се, извесно време, незванично сугерише да из разлога неподобности постоји забрана да се код нас организују званичне репрезентативне утакмице или Финале Фајнал Фор Купа Србије, не можемо а да се не запитамо и то да ли је политика умешала прсте и у ватерполо или је самовоља појединаца унутар ВСС довољна да се занемаре правила и да се једном клубу одузме оно што му по свим критеријумима припада.
Пре изласка у јавност, са овим питањима обратили смо се званично и челним људима ВСС, као и самом Савезу. У недостатку правог одговора, своју срамну одлуку представници ВСС покушали су да оправдају тиме да су из хуманитарних разлога за место играња турнира одабрали Бечеј, како би приход од турнира био упућен за лечење Настасје Недимовић, ватерполо играчице оболеле од карцинома, која је пореклом из Бечеја.
Као клуб који је и сам био иницијатор и учесник бројних хуманитарних акција, одмах смо се понудили да турнир и у нашој организацији добије хуманитарни карактер и да то није препрека да Шабац, а не Бечеј, буде организатор. Ако узмемо у обзир опште познате чињенице да су ватерполо утакмице у Шапцу најпосећеније на простору бивше Југославије, као и да захваљујући капацитету нашег Градског базена турнир може да прати далеко већи број гледалаца него што је то случај у Бечеју, јасно је да би и сам ефекат хуманитарне акција у Шапцу био далеко већи. Тако да и по овом критеријуму, Шабац са квалификацијама за организатора Фајнал фора предњачи у односу на све остале клубове.
Нажалост, и упркос свему, ВСС остаје иза своје срамне одлуке.
На нама је да још једном, јавно, упутимо позив Ватерполо савезу Србије да преиспита своју одлуку о домаћинству Финалног турнира Купа Србије, односно, да донесе једину исправну коначну одлуку.
У нади да ће се Ватерполо савез Србије одупрети томе да постане организација која брани корист и самовољу појединаца и смоћи снаге да заштити интересе ватерпола, самог Савеза, баш као и свих његових чланова, ишчекујемо што бржи одговор.
У међувремену, Ватерполо клуб „Шабац“ наставиће да обавештава јавност о свим релевантим чињеницама везаним за даљи ток организације Фајнал фора Купа Србије. Тиме што се не устручавамо да јавно говоримо о неправилностима у ватерполу, сигурни смо да не само што бранимо ватерполо ми бранимо спорт у нашој земљи уопште, те овим путем позивамо и јавност да нам у тој борби пружи подршку.
ВК „ШАБАЦ”

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa