Инфо

29. март 2018.29. мар 2018.
КАНАДСКА АМБАСАДОРКА ПОСЕТИЛА НАШ ГРАД

Дани франкофоне Канаде у Шапцу

Поред поменутог предавања о франкофоној заједници у свету и вредностима, гимназијалци су учествовали у радионици на којој су дискутовали на тему родне равноправности. Канада као чланица франкофоне заједнице подржава и штити поштовање људских права, родне равноправности и мултикултуралности. Пројекат „Могу да нећу - љубав није насиље“ у организацији женског Аутономног центра уз подршку Министарства наука и технолошког развоја Републике Србије, који се бави овом актуелном темом, као значајан препознала је и Шабачка гимназија. Посета канадске делегације била је идеална прилика да гимназијалци изнесу своје ставове и са представницима амбасаде дискутују о најчешћим предрасудама у вези са вршњачким и родно заснованим насиљем.
- Уживала сам у дружењу са младим и талентованим гимназијалцима. Шабац има дивне младе људе са великим потенцијалом у својим будућим каријерама. Надам се да ћемо имати прилику да поново сарађујемо. На одржаној радионици „Могу да нећу - љубав није насиље“ говорили смо о родној равноправности, повећању свести младих о родно заснованом насиљу и поштовању људских права - истакла је амбасадорка Кати Чаба.
Током свог боравка у Шапцу канадска делагација посетила је Народни музеј, Библиотеку шабачку и друге установе културе у граду. Програм посете завршен је заједничком изложбом канадских и српских уметника “Стварати заједно” у галерији Културног центра. Изложба је настала као резултат сарадње уметника, професора и студената Ликовне академије Универзитета у Београду и њихових колега са Универзитета Квебек у граду Труа Ривијиер.
-Јако сам срећна што имам прилику да видим производ дивне сарадње између канадских и српских уметника. Поставка је изузетно интересантна и модерна и драго ми је што је на отварању то видео велики број људи. Кући ћу се вратити са јако лепим успоменама о Шапцу – истакла је приликом отварања изложбе Амбасадорка Канаде Кати Чабу.
У пројекту “Стварати заједно – Видети себе у делу другог” учествовале су екипе од по 12 учесника који су радили на идеји реципрочног задавања концепата, у којој иницијална замисао потиче од аутора из једног, а изведено дело од уметника из другог тима. Свака група излаже радове који су настали као одговор на концепте супротне стране, али се при излагању води рачуна да дело и концепт не буду изложени заједно.
-Важно је напоменути да концепти путују, а не дела. Добили смо сугестије од канадских колега и урадили уметничка дела на основу њихових предлога. Они су такође на основу наших предлога урадили уметничка дела која ће бити у Канади премијерно приказана 18. јуна. Изложба је осим у Шапцу приказана и у Нишу, Суботици, Београду, и Ужицу– истакао је Александар Младеновић.
Пројекат је реализован уз подршку Министарства културе Републике Србије и Амбасаде Канаде у Србији, а координатори су Александар Лека Младеновић и Миливој Мишко Павловић.

М.Ж.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa