Инфо

29. март 2018.29. мар 2018.
ЧУВАТИ И САЧУВАТИ ПРИРОДНЕ  ПОТЕНЦИЈАЛЕ
Еколози обележили Дан вода

ЧУВАТИ И САЧУВАТИ ПРИРОДНЕ ПОТЕНЦИЈАЛЕ

Светски Дан вода обележава се 22. марта, а Шабачки еколошки покрет (ШЕП) потруди се сваке године да и наш град стави на списак оних који мисле о будућности. Овога пута предавању о значају, али и проблемима очувања здраве пијаће воде присуствовали су ученици Стручне хемијске и текстилне школе, њихови професори и велики број грађана.
-Светски Дан вода обележава се сваке године 22. марта. Тај дан је усвојен резолуцијом Уједињених нација у децембру 1992. године. Већ од 1993. године овај дан је почео да се обележава и временом значај овог дана је почео да расте. Овим даном Уједињене нације желе да подсете на важност заштите вода и на недостатак воде за пиће у многим крајевима света, с обзиром на то да од целокупне воде на планети само 2,5 процената чини вода за пиће, речи су којима је адвокат Трифун Дробњак, оснивач ШЕП-а, отворио скуп.
На многобројна питања о квалитету шабачке воде одговарала је Гордана Живковић, шеф службе за контролу квалитета у Јавном комуналном предузећу “Водовод-Шабац” . Тврдњу да Шапчани пију једну од најквалитетнијих вода поткрепила је бројем контрола и анализа током године.
-У интерној лабораторији се свакодневно испитије вода која се узоркује како на извориштима тако и на славинама потрошача, око 3.000 узорака годишње. Незнатан проценат неисправности се односи само на сирову воду због вишег садржаја мангана, међутим, манган из сирове воде се прерадом елиминише и у мрежу се дистрибуира исправна вода. Екстерну контролу воде за ЈКП “Водовод Шабац” раде Завод за јавно здравље и то четири пута месечно и “Батут” четири пута годишње. Резултати екстерних анализа, такође, показују да је вода хигијенски исправна. Иако ми имамо исправну воду, морамо се трудити да је таквом очувамо. Зато треба контролисати употребу вештачких ђубрива, пестицида и других хемијских средстава, регистровати пољопривредна домаћинства и водити евиденцију о количинама употребљених средстава за заштиту, а амбалажу враћати произвођачу. Реке не смеју бити депоније, а чињеница је да су препуне пластичне амбалаже, угинулих животиња и сличног, рекла је Гордана Живковић.
Поред организовања трибина ШЕП се и директно бори за заштиту вода и свеукупне животне средине. И ове године организоваће чишћење приобаља Саве.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa