Инфо

29. март 2018.29. мар 2018.
Видљиви резултати
ПРЕВЕНТИВНИ ПРЕГЛЕДИ У ДОМУ ЗДРАВЉА И ОПШТОЈ БОЛНИЦИ

Видљиви резултати

У оквиру акције Министарства здравља Републике Србије Дом здравља „Др Драга Љочић“ у недељу је у просторијама Треће здравствене станице у Шапцу организовао бесплатне превентивне прегледе за све заинтересоване, без обзира на поседовање здравствене књижице. Током акције у Шабачком Дому Здравља рађени су ултразвучни прегледи абдомена, гинеколошки прегледи, мерен је ниво шећера у крви и крвни притисак.
Према речима директорке Дома здравља “Др Драга Љочић” др Јасмине Станковић до сада је прегледано 758 сугађана, којима су пружили 1.548 услуга, а резултати су значајно бољи него раније.
-Оно што бих истакла је да већ имамо видљиве резултате са гинеколошких прегледа и обављених папа тестова. Можемо рећи да до сада није откривен ниједан карцином грлића материце, што говори о томе да смо подигли ниво здравствене свести код наших суграђанки. Схватиле су да су ови прегледи изузетно важни и одазивају се на прегледе на време. Откривене су углавном бенигне промене, миоми на материци, цисте на јајницима и хроничне упале грлића материца.
Део акције био је спроведен и у специјалистичким амбулантама и кабинетима Шабачке Опште болнице “Др Лаза К. Лазаревић” где су се обављали превентивни гинеколошки прегледи и ултразвучна дијагностика абдомена, а први пут организован је дермаскопски преглед младежа.
- Дермаскопска метода је најпоузданија у разлучивању патолошког од нормалног. Пацијенти који су се јавили упућени су или код максиофацијалног хирурга или код хирурга на даљу дијагностику и терапију. Оно што је најважније, пацијенти ће бити приоритетно прегледани у следећих недељу дана. Сва дијагностика ће бити завршена тако да ће знати да ли је у питању бенигни или малигни процес – истакла је др Снежана Ковачевић.
Значај оваквих прегледа доприноси раном откривању злоћудних тумора, али и многих других болести. Самим тим, неопходно је ићи на редовне контроле јер је свака болест у деведесет и девет одсто случајева излечива, ако се открије на време.

К.Ј.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa