29. mart 2018.29. mar 2018.
Vidljivi rezultati
PREVENTIVNI PREGLEDI U DOMU ZDRAVLjA I OPŠTOJ BOLNICI

Vidljivi rezultati

U okviru akcije Ministarstva zdravlja Republike Srbije Dom zdravlja „Dr Draga Ljočić“ u nedelju je u prostorijama Treće zdravstvene stanice u Šapcu organizovao besplatne preventivne preglede za sve zainteresovane, bez obzira na posedovanje zdravstvene knjižice. Tokom akcije u Šabačkom Domu Zdravlja rađeni su ultrazvučni pregledi abdomena, ginekološki pregledi, meren je nivo šećera u krvi i krvni pritisak.
Prema rečima direktorke Doma zdravlja “Dr Draga Ljočić” dr Jasmine Stanković do sada je pregledano 758 sugađana, kojima su pružili 1.548 usluga, a rezultati su značajno bolji nego ranije.
-Ono što bih istakla je da već imamo vidljive rezultate sa ginekoloških pregleda i obavljenih papa testova. Možemo reći da do sada nije otkriven nijedan karcinom grlića materice, što govori o tome da smo podigli nivo zdravstvene svesti kod naših sugrađanki. Shvatile su da su ovi pregledi izuzetno važni i odazivaju se na preglede na vreme. Otkrivene su uglavnom benigne promene, miomi na materici, ciste na jajnicima i hronične upale grlića materica.
Deo akcije bio je sproveden i u specijalističkim ambulantama i kabinetima Šabačke Opšte bolnice “Dr Laza K. Lazarević” gde su se obavljali preventivni ginekološki pregledi i ultrazvučna dijagnostika abdomena, a prvi put organizovan je dermaskopski pregled mladeža.
- Dermaskopska metoda je najpouzdanija u razlučivanju patološkog od normalnog. Pacijenti koji su se javili upućeni su ili kod maksiofacijalnog hirurga ili kod hirurga na dalju dijagnostiku i terapiju. Ono što je najvažnije, pacijenti će biti prioritetno pregledani u sledećih nedelju dana. Sva dijagnostika će biti završena tako da će znati da li je u pitanju benigni ili maligni proces – istakla je dr Snežana Kovačević.
Značaj ovakvih pregleda doprinosi ranom otkrivanju zloćudnih tumora, ali i mnogih drugih bolesti. Samim tim, neophodno je ići na redovne kontrole jer je svaka bolest u devedeset i devet odsto slučajeva izlečiva, ako se otkrije na vreme.

K.J.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa