Инфо

17. март 2011.17. мар 2011.
РОДНА РАВНОПРАВНОСТ

МАЛА, С КИМ СИ ТИ У ШЕМИ

Било на селу или у граду, жене изложене или присуствују разним видовима дискриминације
Приликом скоро сваког разговора за посао, једно од неизбежних питања је: “да ли сте удати“. Логично, одговор има две опције. Ако кажете да јесте и да још и дете имате онда ће вам забринуто: “а ко ће вам чувати то дете док сте на послу“,или још боље:“ шта ваш муж мисли о честим изостанцима од куће“, и тако редом. Ако пак, кажете, да нисте удати и да немате деце, онда, обично иде успутна напомена, да би било лепо када не би ни планирали да остајете у другом стању одређени временски период. Додуше, ова последња “молба“ би се могла схватити и охрабрујуће, јер то онда значи да су вас уврстили у ужи избор ““ каже на тему родне равноправности, наша двадесетпетогодишња суграђанка која месецима, безуспешно иде на разговоре за посао.
Да ова средина не “прашта“ тако лако ни женски успех, уверила се тридесеттрогодишња менаџерка која тврди да у својој фирми никада није била изложена никаквом виду дискриминације, али да је зато, често, приликом сусрета са мање успешним мушкарцима имала прилике да чује питање “мала, с ким си ти у шеми“.
- Мислим да наша средина још увек није навикла на успешне жене. Лакше им је да верују да је за ваш успех, уколико сте још млади и лепи, заслужан неки мушкарац, него да сте једноставно паметни, одговорни, и знате да радите свој посао. Логичније им је, да вам прикаче утицајног “тату“, него једноставно да признају да сте способнији од њих. Али, боже мој, ваљда ће се и то временом променити ““ оптимистична је менаџерка.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa