Инфо

7. јун 2018.7. јун 2018.
Радионица Саветовалишта за породицу и младе Центра за социјални рад

ПОДРШКА РОДИТЕЉСТВУ

Један од начина да се помогне родитељима и породицама деце са сметњама у развоју јесте и организовање радионица које омогућавају изградњу доброг терапијског односа са родитељима и формирање поверења родитеља у институције. Ово је такође и начин да родитељи буду мотивисани да користе све ресусре које постоје у заједници
Саветовалиште за породицу и младе Центра за социјални рад Шабац организовало је прошле недеље радионицу за породице деце са сметњама у развоју у просторијама ове установе, са циљем пружања подршке и охрабрења родитеља у врло захтевној и одговорној улози коју имају.
- Ова радионица осмишљена је као вид подршке овим породицама, родитељима и деци. Уједно је ово и била прилика да родитељи међусобно размене своја досадашња добра и лоша искуства, поделе примере добре и лоше праксе, али и да се итовремено саветодавно ради са родитељима и да им се на овај начин пружи подршка. Родитељи су наводили своја лична искуства, на који начин, када и како су приметили неке особености у развоју своје деце, на који начин су реаговали и како је даље текла динамика и организација породичног живота. Свака прича је прича за себе, али свака је проткана најтананијим емоцијама и жељом родитеља да својој деце омогуће и обезбеде срећно и радосно детињство, препуно љубави и топлине, које им њихови родитељи несебично дарују – каже дипл. педагог, породични саветник Весна Брајић, руководилац Службе за заштиту деце и младих Центра за социјални рад Шабац.
Одрастање детета са сметњама у развоју не разликује се, по својим законитостима од развоја друге деце, истичу у овој Служби.
-Веома је важно у каквим условима и породичном окружењу одраста дете код којег су уочене сметње у развоју, на који начин и како њихови родитељи прихватају ово сазнање. Пажња, љубав и нега коју им њихови родитељи и породице пружају у сваком случају су снажан мотивациони фактор за ову децу и омогућава им бољу социјалну интеракцију са околином и окружењем а пре свега са члановима своје породице. Формирање привржености, осећање сигурности и самопоуздања веома су важна за сву децу.Сва деца имају потребу за стабилним и топлим породичним односима, за формирањем пријатељства. Ипак, деца са сметањама у развоју и њихови родитељи могу се суочити са тешкоћама у успостављању социјалних контаката, јер, како и сами наводе, најчешће са својом децом иду тамо где их нико неће “чудно гледати” и где се они и њихова деца неће осећати непријатно. Наравно да ово није правило, па смо чули и лепа искуства мајке која каже “моје дете сви прихватају”. Неки имају добра и позитивна искуства са укључивањем деце у образовни систем, неки сматрају да њихова деца боље функционишу само у оквиру породице – додаје Милица Обреновић, дипл. соц. радник, породични психотерапеут.
Деца са сметњама у развоју имају могућност лакшег савладавања тешкоћа и лакше адаптације уколико је средина у којој одрастају позитивна, подстицајна и повољна. Прихватање детета од стране родитеља, позитивна искуства које дете има у својој породици, окружењу, школи, поверење у друге људе су фактори за оптималан раст и развој ове деце. Родитељима је такође веома важан позитиван одговор који добијају од своје деце и на тај начин њихов однос постаје богатији и садржајнији кажу стручњаци Центра за социјални рад Шабац.
-Током ове радионице могло се чути на који начин су родитељи доживели себе у улози родитеља који се суочава са сазнањем да су њихова деца деца са сметњама у развоју, често преиспитујући себе и своје односе, да ли су они у нечему погрешили, да ли су они нечим допринели или можда на то нису имали никакав утицај. Родитељи се често на овај начин преиспитују, а истовремено свакодневно пружају својој деци бригу, негу и заштиту, што често може довести родитеље у једну исцрпљујућу позицију. Понекад је реакција околине и неприхватање такође снажан ометајући фактор за ове родитеље. Често долази и до дисфункционалних партнерских релација, до међусобног неразумевања и оптуживања а у крајњем случају може доћи и до разлаза родитељског пара и формалног развода. Један од начина да се помогне родитељима и породицама деце са сметњама у развоју јесте и организовање оваквих радионица које омогућавају изградњу доброг терапијског односа са родитељима и формирање поверења родитеља у институције. Ово је такође и начин да родитељи буду мотивисани да користе све ресусре који постоје у заједници.
-Саветодавно-терапијски рад Саветовалишта за породицу и младе, како индивидуални тако и групни, омогућава родитељима деце са сметњама у развоју да се и они сами боље осећају и да на тај начин постану још бољи родитељи за своју децу која су за њих, и поред свих тешкоћа, извор неизмерне љубави и радости.

Весна Брајић

Најновији број

21. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa