Инфо

21. јун 2018.21. јун 2018.
“Фасада”
Годишња изложба радова ученика Школе примењених уметности

“Фасада”

Поставка се разликује од претходних по форматима и елементима декорације и представља најбоље радове ученика настале током школске године
Традиционална годишња изложба радова ученика Школе примењених уметности под називом „Фасада“ отворена је протекле недеље у Народном музеју. Поставка се разликује од претходних по форматима и елементима декорације и представља најбоље радове ученика настале током школске године. Радови су изведени у познатим и прихваћеним техникама ликовне и примењене уметности, следе креативну мисао, реализовану сигурном и вештом руком стваралаца.
-Ове године сам као аутор поставке имао захтеван задатак да, међу великим бројем квалитетних радова, изаберем одређен број оних који су заслужили да буду на Годишњој изложби. Неки радови, својом озбиљношћу, заиста представљају права уметничка дела. Овогодишња изложба је својом поставком мало другачија у односу на претходне године, што је пријало, како колегама тако и публици. Чуло се доста позитивних коментара о изложби и драго ми је због тога, јер је то заједнички успех свих запослених и ђака – рекао је аутор поставке Иван Вујанић, професор цртања и сликања.
На отварању изложбе историчар уметности и професорка Иванка Трифуновић је истакла да ученици сваке године изненаде својом креативношћу, зрелошћу и померају границе стваралаштва оригиналним решењима која се могу видети код озбиљних уметника и да поставка не носи случајно име „Фасада“.
-Граница стваралачког простора ученика декорисана је сликарско-скулптурално-употребним композицијама, инспирисаним вековима, али са јасним обележјима времена у коме живе и стварају ови вредни и талентовани млади људи. Њихова дела представљају лице школе. Радови су, као и код генерација у претходних 25 година, наша „Фасада“ и одбрана простора снова од свакодневице постојања – појаснила је Иванка Трифуновић, историчар уметности.
Школа примењених уметности и Народни музеј од 1996. године заједничким снагама промовишу и дају крила будућим младим уметницима кроз реализацију Годишње изложбе. Прилику да своје креативне радове представе публици имали су ученици свих смерова и разреда Школе.
- Више од две деценије Народни музеј Шабац пружа континуирану подршку младим ауторима, ученицима наше школе и то је велика част, али и обавеза. Истакла бих да наши ученици то поверење из године у годину оправдавају и заслужују, јер својом креативношћу и занимљивим дизајнерским решењима остављају упечатљив утисак на посетиоце и показују у којој мери су овладали традиционалним уметничким техникама, које су од кључног значаја за сва даља истраживања и настанак нових, модерних дизајнерских решења. Посебно бих истакла високе домете педагошког рада наших професора, јер нам показаним складом, великим трудом и радом, сваке године дарују дивне изложбе, од којих је ова годишња највећа и најзахтевнија. Захваљујем и професору Ивану Вујанићу који је био аутор ове занимљиве и раскошне поставке – истакла је директорка Школе примењених уметности, Невенка Ђокић.
Изложбу у Народном музеју Шапчани могу погледати до 29. јуна.
Школовање за памћење
Посебно задовољство да своје радове након самосталне изложбе у Културном центру, а сада у Народном музеју, представи шабачкој публици, имала је ученица генерације Анастасија Митровић. Поносна на свој успех и школовање, након матуре планира да настави усавршавање у области уметности.
- Ове четири године су брзо прошле и могла бих да их опишем једном речју – чудне, неочекивано радне, спонтане и лепе. Захвална сам свим професорима који су ми омогућили да уживам учећи и стварајући, кроз различите сегменте: практичан рад, писање калиграфије, израду графике, фотографисање, цртање и сликање... За све то сам добијала и много награда, од којих ми је најзначајнија награда за ликовно ствралашатво. Уз сталну подршку професора успела сам да остварим своје циљеве и постанем и ђак генерације.

Награђени ученици:
На отварању изложбе ученицима, који су се истакли у својим постигнућима, освајајући награде на Републичким и Међународним конкурсима и такмичењима, додељене су вредне књиге. У области графичког дизајна награђена је - Јелена Ђурић. У области графике: Марија Влајковић, Ивана Зденка Вардле, Тамара Глишић, Тамара Новаковић и Јована Тодоровић. За дизајн костима Марина Николић. Литерарно стваралаштво : Милица Стојадиновић и Ана Мартиновић. За поетско стваралаштво - Огњен Нинковић. У области калиграфије награђене су: Ана Мартиновић, Милица Аничић, Јелена Мијаиловић, Дуња Поповић, Андреа Кабић, Ања Марковић, Милица Стојадиновић, Марина Николић и Тијана Стјепановић. У области фотографије: Петар Јовановић, Ружица Ристивојевић, Ивана Круљ, Анђела Јерковић, Анастасија Митровић, Катарина Трифуновић и Дуња Поповић. Ове године добитник награде за ликовно стваралаштво је Анастасија Митровић, а за занатско умеће Маша Тадић. Носиоци дипломе Вук Караџић су: Ана Лукић, Анастасија Митровић и Богдан Гајић. Ученик генерације на крају школске 2017/18. године је Анастасија Митровић.
М.Ж.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa