Инфо

21. јун 2018.21. јун 2018.
“Кажите ми шта је љубав”
МИЛОВАН ПРОКИЋ, ЧУВАР МАЧВАНСКОГ ИЗВОРНОГ
МУЗИЧКОГ БЛАГА ОБЕЛЕЖАВА ПОЛА ВЕКА РАДА

“Кажите ми шта је љубав”

Други “бисер” у Миловановој “збирци” од двадесет најлепших песама које је урадио је “Дрино студена”. Највише његових остварења, отпевали земљаци Предраг Дрезгић и Петар Илић
У слављеничкој атмосфери, после више од стотину написаних песама, Милован Прокић, просветни и друштвено политички радник из Дубља, сумирао је резултате свог музичког рада на једном Це деу од двадесет песама за које је урадио текст и музику. Ту је легендарна “Дрина студена”, коју је отпевао почивши Цуне Гојковић, а Милованов понос је и песма “Кажите ми шта је љубав”, коју је данас далеке 1970. године на десетом Београдском сабору отпевао Аца Матић. Аутор је тада награђен првом наградом жирија за музику и текст.
Уследиле су и бројне друге награде на фестивалима и саборима народне музике, где је слао своје радове, обавезно под шифром. Био је редован учесник “Распеване јесени” радио Шапца, а не ретко освајао награде на Бањалучком фестивалу.
Највећи број његових песама, отпевали су земљаци: Предраг Дрезгић и Петар Илић.
- Изворно музичко благо Мачве треба боље чувати и неговати. У том смислу је и објављена збирка песама које је прикупио у нашем крају етномузиколог Љубинко Миљковић. Тада сам био на челу Одбора за заштиту музичког блага Мачве. Својевремено сам основао у Богатићу Музички школу и тада смо купили први клавир, каже Прокић.
Наглашава да су и данас, без обзира што је у пензији песме саставни део његовог интересовања. Оне излазе у свет из једног малог кутка Милованове простране куће у Дубљу, на крају Машића шора, иза Белеге у сокачету званом Чварковац, на домак Скрађана, а фасцикле у којима чува своје музичко благо и данас су пуне. Спреман је да их трајније сачува у некој од књига.

Љ. Ђ.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa