Инфо

2. август 2018.2. авг 2018.
Живот у рушевинама друштва
ГРАЂАНСКЕ ИНИЦИЈАТИВЕ У ЗОНИ НОВОГ ОПТИМИЗМА

Живот у рушевинама друштва

На трибини је било речи о томе на какве су све проблеме наилазили представници грађанских иницијатива и локални одборници у срединама где су на власти представници Српске напредне странке
Друге вечери Дана Новог оптимизма у Шапцу на градском тргу представљене су грађанске иницијативе и како остварити промене у оваквој Србији. Посебан сегмент био је однос странака и грађанских покрета.
Госте и учеснике трибине поздравио је градоначелник Шапца Небојша Зеленовић који је указао на основни циљ - променимо тужну реалност коју живимо у Србији.
- За то је предуслов слобода. Делује незамисливо да то буде тема у 21. веку, али нажалост то је тако у Србији где је на власти ауторитарни режим Александра Вучића. Само су слободни људи непобедиви, и само слободни људи могу остварити успешну економију и друштво, надасве да се боље живи - истакао је Зеленовић
Он је подсетио да је Шабац створио слободан амбијент за грађанске иницијативе, да ће сви грађани са правом гласа одлучивати о пројектима вредним два милиона евра.
Никола Ћурчин, из покрета „Ослободимо Панчево“, на примеру покушаја да се у овом граду подигне спалионица отпада указао је на злоупотребу републичке власти, одборници опозиције тражили су ванредну седницу, али је то одбијено, да би то напредњаци преузели као њихову бригу о граду.
- У свему томе опозиција је остала без седам одборника, који су на разне начине прешли на другу страну. Ипак, ова иницијатива спречила је стварање еколошког проблема у граду. Наредни локални избори 2020. године требало би да прошире „слободну територију“, и ту покрети имају знатне шансе. Пре свега зато што се на локалу боље препознају кандидати - нагласио је Ћурчин.
Једини члан странке на овој трибини Драгана Ракић, одборница у Вршцу и потпредседница ДС, рекла је да је то окупиран град, да су забрањени ТВ преноси иако има две ТВ станице.
- Медији су апсолутно затворени за ставове опозиције. Градоначелница за све пита свој партијског комесара. Јасно је да људи који нису слободни у одлучивању не могу да воде ни град ни државу. Једини начин да се сруши овај аутократски режим је заједнички наступ странака и покрета грађана. Овде се прети отказима, исцртавају се мете за оне који другачије мисле, прети се и киднаповањем деце. У Србији грађански активизам тражи и храброст, а не само одговорност, како је у демократским земљама. Глас опозиције као и грађанских покрета не допире до ширих слојева. Једино нам предстоји, као што то уосталом раде и напредњаци, разговор са комшијама, као и кампања од „куће до куће“ - додала је Ракић.
Растислав Динић, из покрета“Не дамо нишки аеродром“, истакао је да иако је Градска скупштина донела одлуку о уступању аеродрома то није завршена прича.
- Читав поступак који је трајао три месеца је парадигма Србије, понижавања грађана и њиховог људског достојанства. Дешава се да се људи убијају зато што не могу да плате струју или да продају бубрег како би платили рачуне. После свега ипак су се грађани пробудили и показало се да је грађански активизам битан, почев од захтева за смањење рачуна за грејање и струју, а потребно је тражити и решења правним путем. Ми тражимо партиципативну демократију, не тражимо вођу. Живимо у рушевинама друштва, а видљив је апарат државне силе. Политика је када се заједно договарамо. Постоје странке са којима никада нећемо изаћи заједно на изборе. Нема основе да сви будемо у истом кошу - поручио је Динић.
Предраг Воштинић, из „Локалног фронта Краљево“, рекао је да долази из града који би могао бити богат, и где би могло лепо да се живи, али, нажалост, њиме управљају људи који слушају само партијску централу у Београду.
- Постоји огромна цивилизацијска разлика тако да са напредњацима ништа не делимо. У Краљеву нема више фабрика само се наговештава да ће можда бити радних места за намотавање каблова или у једној турској текстилној фабрици. Овај покрет у локалној скупштини има пет одборника и залаже се за решавање основних грађанских потреба. Држава треба да буде скуп локалних самоуправа где су најважнији заједнички интереси. Међутим, дешава се да држава отима јавне ресурсе. Постоје разлике између странака и покрета, тако да има мало и претенциозности да се неко сматра лидером, а да смо ми обични активисти за рад на терену. Оно што мора да буде заједничко то су цивилизацијске вредности - рекао је Воштинић.
Богдан Радовановић, из „Иницијативе за Пожегу“, подсетио је да овде грађани протествују од фебруара месеца, када је донета срамна одлука да се за 12 млиона динара откупи нелегалан објекат у власништуву супруга председнице општине. Иако су власти покушале да изменом урбанистичког пројекта то спроведу грађани су поднели више од стотину примедби, тако да је ова малверзација спречена. Локални медији су ћутали о свему овоме. Покрети су пандан и алтернатива странкама које су се удаљиле од грађана. Неке су се и компромитовале у власти. Истина да локални покрети можда немају велики капацитет и политичко искуство, али се мора успоставити стратешко партнертсво и опозициони фронт - нагласио је Радовановић.
Бранислав Сјерен, покрет „Само јако“ Младеновац, навео је да се много прича о силиним инвестицијама, чак једна милијарда динара да ће доћи у Младеновац, али од свега осташе само приче.
- За то време даје се лажна слика о некаким радовима, а има примера да асфалт однесе прва киша. На локалу је најважније поверење, и поента је у људима. Са правим људима могу доћи и жељене промене. Нажалост, навикли смо на ненормално, и махом су грађани веома необавештени. Не треба правити јаз између странака и покрета , и активисти на терену дају знатан кредибилитет - истакао је Сјерен.
Мирослав Илић, „Нова Војводина“, навео је да на најплоднијој земљи у Европи има глади, и да се све више исељавају житељи Војводине.
- Отишли су Хрвати, Мађари, Словаци, полако нестаје и српско становништво. Војводина је подјармљена, НИС је узет у бесцење, а руски власник исисао је сву нафту, користећи и цеви од 15 цола. При том плаћа рудну ренту три одсто, док је то у Русији 22 одсто. Грађани су ојађени и обесправљени, а за развој битна је политичка аутономија и јака локална самоуправа . Показало се да корумпирани политичари не знају да направе државу, а ако знамо да уредимо зграду у којој живимо, онда ћемо то пренети и на ниво државе. Ови грађански покрети демаскирали су велике лажи и велике неуспехе режима. Оно што повезује странке и покрете је заједнички захтев за јединственим бирачким списком доступан сваком грађанину, и да се спречи корупција у изборном циклусу - казао је Илић.
Добрица Веселиновић, „Не давимо Београд“, истакао је да је овај покрет ударио на „срце таме“ - Београд на води.
- Ту су прекршени бројни закони у игри за богате појединце. Уједињени грађани имају право да се питају како њихов град изгледа, како се користи јавни простор и ресурси. Важно је да понудимо и визију будућности, другачији и лепши град, бољи живот у њему, са више солидарности. Важно је да решавамо проблеме у нашој средини, да уредимо наш микрокосмос, и из тога би требало да настану решења на ширем плану - поручио је Веселиновић.

Тешко заједно
Драгана Ракић је поручила да сви заједно, странке, покрете и грађанске иницијативе, морају да се удруже како би се срушио актуелни режим. Њен став, међутим, нико од осталих учесника трибуне није подржао. Према осталим учесницима, могу да се договоре око неких питања и ту заједно деловати, али да не желе да буду “инфраструктура лидерима из Београда”.

Шабац прави пример
Сви учесници трибуне у Шапцу су се сложили да је пример нашег града веома инспиративан и суштина демократије. Ради се о референдумима на којима грађани одлучују за шта ће се користити новац који је прикупљен од пореза на имовину. То је нешто за шта се сви они залажу да буде примењено у свим локалним срединама, али су свесни да ће то ићи веома тешко тамо где је СНС на власти.

Н.К

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa