Инфо

2. август 2018.2. авг 2018.
АРОМАТЕРАПИЈА

ЕТАРСКИМ УЉИМА ПРОТИВ ЦЕЛУЛИТА

У борби против целулита, биљна и етерична уља могу бити од
велике помоћи
Целулит је болест везивног ткива који настаје услед нагомилавања масноће и токсина испод коже, као последица поремећаја микроциркулације.
Уколико спадате у 80 одсто женакоје имају целулит, пре него што посегнете за скупим третманима, покушајте са биљним и етарским уљима. Најбоља рецептура коју смо пронашли укључује биљна уља лешника, бршљана, центеле (готу коле) и етерична уља атласког кедра, чемпреса, рузмарина, жалфије, клеке (смреке) и лимунског еукалиптуса.

ЛЕШНИК
Уље лешника, уз уља макадамије и авокада, спада у брзоупијајућа уља. Слаткастог је мириса (неке сорте дају уље неутралног мириса) и фине текстуре, стабилно због садржаја витамина Е. Због садржаја тритерпенских спојева погодно је за масну, слабо прокрвљену кожу склону акнама, за осетљиву кожу склону црвенилу и ону којој недостаје влаге. Због уникатног састава фитостерола регулише лучење масноће, омекшава и влажи кожу. Битан је састојак препарата за третман проширених вена, попуцалих капилара и целулита.

БРШЉАН
Неутралног је мириса, мацерат бршана у сунцокретовом уљу традиционално се користи за третирање гљивичних инфекција коже и проблема са венама, као и против целулита.
Захваљујући активним састојцима сапонинима, разграђује целулит ефикасније од кофеина познатог по антицелулитном дејству. Такође, обнавља и регенерише кожу, освежава и тонизује, а користи се и код опекотина насталих услед претераног излагања сунчевим зрацима.

ЦЕНТЕЛЕ (ГОТУ КОЛА)
Уље центеле подстиче регенерацију коже па се користи код зацељивања пост-оперативних ожиљака, стрија и кожних оштећења. Такође, често се употребљава за зрелу кожу - ублажава постојеће боре и спречава настајање нових. Центела делује антиоксидативно, те повећава синтезу колагена.
Клинички је испитивана код псоријазе и хипертрофних ожиљака.
Ипак, најпопуларнија употреба центеле је код целулита – мацерат центеле је једно од ретких биљних уља која самостално делују на болест везивног ткива. Изванредно је решење за третман целулита код трудница и дојиља, које не смеју да користе класичну ароматерапеутску мешавину етеричних уља против целулита.
Изврстан је венотоник и лимфотоник, па помаже код проблема проширених вена, као и код отечених и уморних ногу. Готу кола се за проблем проширених вена користи на два начина, дермално и орално. Помаже и код подочњака.

АТЛАСКИ КЕДАР
Етерично уље атласког кедра пре свега је јак лимфотоник, па је први избор у етарским уљима за третирање целулита, уморних и отечених ногу. Често се комбинује са другим уљима сличног деловања, попут клеке, као и са уљима која делују на циркулацију, попут рузмарина цинеола и чемпреса.
Због себорегулирајућег деловања, налази примену у третирању акни, чирева, дерматитиса, себореје, масне коже и коже с проширеним порама. Додаје се у паковања и препарате за негу власишта, против перути и за раст косе.

ЧЕМПРЕС
Етерично уље чемпреса одличан је лимфотоник и венотоник, због чега је користан за третман проширених и упаљених вена, у препаратима против целулита, као и за третирање попуцалих капилара.
Корисно је у препаратима за масну, нечисту кожу као и за третирање розацее.
Етерично уље рузмарина цинеола олакшава искашљавање. Користи се инхалацијски или дермално, у мешавини са другим етеричним уљима сличног деловања.
Изврсно делује против патогених бактерија и гљивица. Подстиче циркулацију.

КЛЕКА
Етерично уље бобица клеке јак је диуретик. Најчешће се користи у препаратима за третирање целулита и ретенције воде у организму (едема ногу и руку). У те сврху се комбинује се са етеричним уљима сличног деловања, попут атласког и хималајског кедра.
Код дегенеративних болести зглобова користи се са противупалним етеричним уљима (попут лимунског еукалиптуса).
Због антисептичких и детоксирајућих особина, често се примењује и у третирању масне, нечисте и упаљене коже, но не спада у убичајена козметичка уља за редовну негу коже.

ЖАЛФИЈА
Етерично уље жалфије показало је широки распон деловања у тестирању ин витро. Због високог удела проблематичног кетона тујона, искуства се споро прикупљају, успркос чињеници да објављени подаци указују да је уље мање токсично него што би, с обзиром на кетонски састав, требало да буде.
Жалфија се у професионалној ароматерапији користи претежно код дисбаланса женских полних хормона. Обично се наноси дермално, мада је понекад потребно и орално узимање.
Изванредно делује на афте и проблеме усне шупљине. Честу примену има у средствима против знојења.
Најчешће лаичко коришћење жалфије је у рецептурама мешавина против целулита, с обзиром да има изражено липолитичко деловање.

ЛИМУНСКИ ЕУКАЛИПТУС
Лимунски еукалиптус има изражено противупално, противгљивично, смирујуће, аналгетичко и липолитичко деловање.
Због липолитичког деловања чест је састојак у мешавинама за третирање целулита, а због анагетичког, противупалног и спазмолитичког дејства, неизоставан је у терапијама артритиса и артроза. Има га и у мешавинама за болне и укочене мишиће.
Одличан је репелент (одбија инсекте).
Користи се за кожне гљивичне инфекције као петопроцентна мешавина у биљном уљу.

Уље против целулита
У комбинацију биљних уља: 40 мл уља лешника, 30 мл мацерата бршљана и 30 мл центеле (готу коле) додати етарска: 30 мл бу центелла (готу кола), 70 капи атласког кедра, 25 капи чемпреса, 20 капи рузмарина цинеола, 15 капи клеке, 15 капи жалфије и 40 капи еу лимунског еукалиптуса.


Рецептура за дојиље
Првих неколико недеља дојења најбоље је избегавати сва етерична уља. У том периоду може се користити само мацерат центеле, који самостално делује против целулита (центела се без бојазни може користити и током трудноће). Рецептура уља против целулита за труднице садржи биљна уља лешника (30мл), бршљана (30мл) и центеле (40мл) и етарска уља атласког кедра (20 капи), семена шаргарепе (20 капи), рузмарина цинеола (10 капи), клеке (5 капи), пачулија (20 капи) и лимункског еукалиптуса (10 капи).


М.Филиповић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa