Инфо

23. август 2018.23. авг 2018.
ПОЈАВА БОЛЕСТИ НА КУКУРУЗУ

Принос ипак добар

Кукуруз још није зрео за брање, али све је ишло у прилог томе да ће принос бити одличан. Међутим, последњих недеља појавили су се извесни проблеми
Цело ово лето обележено је брзим сменама топлих и сунчаних дана са прохладним и кишовитим. Мада многима такво време не одговара, пољопривредним усевима је погодовало.
Кукуруз још није зрео за брање, али све је ишло у прилог томе да ће принос бити одличан. Међутим, последњих недеља појавили су се извесни проблеми.
-Још је рано говорити о приносу, то можемо знати када берба буде готова, али за сада делује добро. Ова година је за кукуруз била идеална. Мене мучи што је кукуруз почео нагло да полеже. Дува доста јак ветар и олуја га обара. Иначе нисам имао никаквих болести на кукурузу, пре свега зато што не радим монокултуру него трокултуру. Не саветују џабе стручњаци да се не сади стално иста култура на парцели, али ми волимо да измишљамо топлу воду и рупу на саксији, па има оних који исту биљку саде и по пет, шест година на истој њиви. Чуо сам да се код неких појавила и буђ, јер неке сорте нису добро поднеле оволику кишу, каже Слободан Илић из Мајура, који под кукурузом има 17 хектара.
Предраг Срдановић из Одељења за пољопривреду истиче да је ова година за јаре усеве, а тиме и за кукуруз, изузетно повољна. Падавина је било довољно, а температуре нису биле много високе у фази развоја и поготову оплодње кукуруза.
-Година је погодовала кукурузу, али су се и ове године, као и неколико претходних појавили одређени проблеми. Један од тих проблема је тзв. црвенило, које настаје услед напада инсеката цикада, при чему се оштећују спроводни судови и долази до увенућа биљке, односно биљка од зелене постаје црвена. Зрно је смежурано, што знатно умањује принос. Таквих парцела је све више, а углавном су заражене оне поред стрњишта и тамо где је већи проценат сирка на њиви. Принос је на парцелама захваћеним црвенилом у просеку мањи од 20 до 30 одсто, мада има и оних где је умањен и до 80 одсто, каже Срдановић и додаје да за заштиту од црвенила постоје одређена средства која се примењују у фази интензивног пораста кукуруза, али да то још увек није заживело на нашим пољима.
Према његовим речима, садња једне биљке на истој парцели неколико година узастопно, узрок је појаве дијабротике. Ради се о кукурузној златици која принос умањује и до 80 одсто. Због тога се препоручује да се кукуруз не сеје у
монокултури него да се примени тзв. тропољни плодоред и да се сем кукуруза на парцели наизменично сеју соја и пшеница.
Појавио се и кукурузни пламенац који оштећује клипове, а зрно је слабијег квалитета.
-Ипак, и поред свих тих проблема можемо очекивати добар род. Укупно је 10 до 15 процената парцела на којима је кукуруз оболео. Наши пољопривредни произвођачи такав кукуруз углавном користе за силажу, да би нешто искористили и смањили проценат губитака. За силажу од таквих биљака обавезно мора да се користи инокулант који ће изазвати боље врење да би силажа била квалитетнија, каже Срдановић.
Очекују се и добри приноси сунцокрета и соје. Код соје може бити проблема приликом жетве јер је на великом броју парцела дошло до пробоја корова. Због тога Срдановић саветује произвођачима да неколико дана пред жетву изврше десикацију, односно третирање биљке одређеним препаратима како би дозревање било брже. Тако ће жетва бити квалитетнија, а зрно соје чистије.
Цена стална мука
Жетва сунцокрета ове године је почела раније. Највећи проблем произвођачима је, као и обично, цена.
-Принос сунцокрета се креће од 3 до 3,5 тона што је врло добро с обзиром да у овако кишним годинама сунцокрет оболева. Мећутим, ови хибриди који се сада сеју су отпорнији на болести и приноси су солидни. Цена сунцокрета ове године је 23 до 25 динара, док је прошле године била од 34 до 36 динара. Произвођачи сунцокрет немају где да складиште и приморани су да га предају на откупна места, наводи Срдановић.
М.М.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa