Инфо

27. септембар 2018.27. сеп 2018.
Вучићева намера да изда Косово
МИЛОШ ЈОВАНОВИЋ, ПРЕДСЕДНИК ДСС

Вучићева намера да изда Косово

Демократска странка Србије брани своју политику и има своју визију, каже у разговору за “Глас Подриња” председник ДСС Милош Јовановић.
Према његовим речима, у току је прегруписавање у опозицији, а одлуку о томе да ли ће ДСС да приступи Савезу за Србију донеће Главни одбор странке,
- Преовладава став да наша странка треба да уђе у Савез. Контакти постоје још од јуна месеца. Ми нисмо незаинтересовани. Ове са власти треба скинути, и то не само због Косова. Сами не можемо, а наш минимални захтев према Савезу је да обезбедимо посланички клуб у Скупштини Србије. Врло брзо ћемо донети одлуку. Ситуација је лоша и за Србију и за нас - каже Јовановић.
Како коментаришете изјаву председника Србије да је његова политика о Косову доживела пораз?
- Тешко је више анализирати речи Александра Вучића, јер су углавном контрадикторне, не увек рационалне и просто се не да ухватити нит на прву лопту. Ми у ДСС немамо много сумње да његова политика води ка предаји Косова и Метохије. Он је и доведен, помогнут је и заправо намера му је да преда јужну српску покрајину, односно да изда како ми то кажемо. Његова реторика у протеклих годину дана и чињеница да је први пут у Бриселу, негде крајем јуна, предмет разговора био свеобухватни разговор о нормализацији односа, дакле није само реторика, већ и чињенице показује да је он ушао у процес у којем њему нема изласка. Све остало је фолклор и збуњивање народа, можда донекле и нека минимална куповина времена која је бесмислена. Александар Вучић је већ много унизио преговарачку позицију Србије и у крајњем случају је врло експлицитно рекао да он хоће разграничење.
Логично је када би дошло до тог разграничења, морао би да уследи неки споразум који би резултирао „руковањем“, односно признањем, две стране, зар не?
- Причом о томе да добијемо нешто, али то заправо значи да признамо сецесију Косова. Можда не на 100 одсто косовске територије, али на 90 одсто сигурно. Споразум се после тога подразумева, Уједињене нације се, такође подразумевају, али подразумева се и оно чега се ДСС прибојава да би дошли у такву ситуацију, а то је - дестабилизација читавог региона отварањем питања велике Албаније, јер две суверене државе не можете да спречите да се уједине. То онда отвара питање и Македоније, и Црне Горе и Републике Српске и Рашке области. Све то ће нас одвести на ту страну уместо да се бавимо питањима економије, реиндустрализације, медија, пристојноси, образовања и здравства, свега онога што државу чини уређеном, што ова држава није.
Како се борити против овог режима?
- Мора доћи до укрупњавања опозиције. Да ли је Савез за Србију најбољи начин, нисам сигуран, али за сада делује да је то једино на сцени. Треба да се мушки боримо. У тренутку када више немате медије неке демонстрације, манифестације, скупови пред телевизијама су једина средства. Некада се лупало о шерпе и полако се приближавамо временау када неки вид протеста који није чисто парламентарни, а није насилан се подразумева. Да ли је то грађанска непослушност не знам, сада имам хиљаду идеја у глави. Видећемо како ће се одвијати укрупњавање на политичкој сцени, да ли ће то дати резултате одмах. Некада је довољно да се смени власт у једном локалу, па да људи схвате да ови који владају нису богови. Свака борба је борба воље, заправо психолошка борба. ДСС нема никакав проблем да учествује у томе, као и у бојкоту избора и у излажењу на улицу. Једноставно, не можемо да имамо дебату, чак ни на РТС, јер када вас и позову ви добијете вербалну тучу у којој не можете да пласирате ниједну идеју пошто немате дијалог. Живимо у земљи у којој немамо основне предуслове да се бавимо политиком. Ја се само надам, а тога се и плашим, жешће поларизације, јер када крену физички обрачуни по локалу то може врло брзо да се претвори у нешто у шта не треба Србији.
ДСС је раскинуо коалиције на локалу где је био са СНС. Какав је епилог те одлуке?
- То је начелна одлука и о томе размишљамо од тренутка када је Вучић у једном интервјуу рекао да очекује да се потпише свеобухватни споразум са Косовом. Било је питање времена када ћемо да кренемо у тај раскид коалиција. Имали смо 11 одбора где смо били у коалицији са СНС и јасну слику ко ће изаћи, а ко неће. Неки људи су искључени. Ствар је сада потпуно чиста. Ко није послушао одлуку странке, брисан је из евиденције, а добар део је послушао. До сада смо искључили 15 људи. СНС је остао на власти у тим општина углавном зато што су и без нас имали већину.
Неозбиљна држава
- Панчићев врх је нелегалан објекат. Не постоји озбиљна држава где би то било у опште могуће да се изгради, а тек не постоји држава где би постојао налог за рушење који нико не сме да спроведе. То показује да смо ми као Дивљи Запад и да је то нешто што је апсолутно недопустиво. То мора да се мења, уз ову медијску слику која је све гора и гора и биће још гора како се буде примицало време, што он каже, компромиса.

Све границе су пређене
- Немам личну амбицију за политику. Тешко можемо да се чујемо. Медији су затворени. А, онда када би вас неко и позвао, попут Миломира Марића на ТВ Хепи, не идете, јер постоје ситуације када више стварно не можете да идете пошто то постане карикатура и фарса. Вашим учествовањем тамо им дајете легитимитет. Све границе су пређене..
Н. К.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa