Инфо

27. септембар 2018.27. сеп 2018.
“Последњи Мохиканци” бране демократију  у Стразбуру
ГРАДОНАЧЕЛНИК ШАПЦА ГОВОРИЋЕ ПРЕД САВЕТОМ ЕВРОПЕ

“Последњи Мохиканци” бране демократију у Стразбуру

Зеленовић представио излагање о притисцима на опозиционе локалне самоуправе пред Комитетом за мониторинг Конгреса локалних и регионалних власти Савета Европе. Од 165 општина у Србији у овом тренутку СНС није на власти у само шест општина, а од 29 градова само у Шапцу напредњаци нису на власти. О стању на локалу говорили и председници општина Параћин Саша Пауновић и председник општине Чајетина Милан Стаматовић
Градоначелник Шапца Небојша Зеленовић известиће Конгрес локалних и регионалних власти Савета Европе у Стразбуру о стању у локалним самоуправама које нису под влашћу Српске напредне странке. У оквиру дебате "Градоначелници под притиском", Зеленовић ће говорити 6. новембра, саопштио је на конференцији за штампу, у београдском Медија центру, на којој су поред Зеленовића учествовали председник општине Параћин Саша Пауновић и председник општине Чајетина Милан Стаматовић.
Зеленовић је истакао да ће том приликом, пред Саветом Европе говорити и о начинима на којима се изборна воља грађана у локалним самоуправама мења, како у току изборног процеса, тако и након њега. Он је представио излагање о притисцима на опозиционе локалне самоуправе пред Комитетом за мониторинг Конгреса локалних и регионалних власти Савета Европе.
- Ми смо “последњи Мохиканци” и једини претекли. Од 165 општина у Србији у овом тренутку СНС није на власти у само шест општина, а д 29 градова само у Шапцу напредњаци нису на власти. Притисци на одборнике су свакодневни и због тога смо оформили службу која прикупља изјаве од свих одборника у Скупштини града и другим скупштинама која ће документовати све притиске, претње и уцене да се промени странка или другачије гласа - навео је Зеленовић.
Градоначелник Шапца је додао да се злоупотреба не јавља само на републичком и општинском нивоу, већ и приликом избора за Савете месних заједница.
- Вече пред изборе у Мајуру, код Шапца, Аца Лукас је одржао концерт који је, како је сам рекао, поклон СНС мештанима тог места. Он је и позвао грађане да гласају за листу СНС Александар Вучић и да изађу на изборе. Дан пред изборе, у улици где су се одржавали, било је опсадно стање. Црни џипови су закрчили улице, а ту је био и један од 20 политичких комесара СНС, Зеља - истакао је Зеленовић.
Он је нагласио да је у Шапцу формирана посебна служба која евидентира све те случајеве притисака како би одборници променили страну и сви ти прикупљени подаци биће прослеђени Савету Европе.
- Власт константно иде на то да ме смени и са мном се тренутно бави полиција чак из Новог Сада, којом управља извесни напредњак Маловић. Немам ништа против притисака и саслушања, али ће сваки полицајац бити евидентиран и уредно ће бити пријављен СЕ и Стразбуру, ЕУ и свим међународним институцијама. Пет недеља Градска управа не може нормално да ради од присуства новосадске полиције. Путем разних портала, свакодневно ми прете хапшењем. Немам никакав проблем да се пословање града Шапца упореди са пословањем било којег другог града у Србији - нагласио је Зеленовић
Зеленовић је убеђен да ће све оно што он буде изрекао у Стразбуру произвести једну озбиљну реакцију, поготово што се следећи састанак Комитета за мониторинг СЕ очекује почетком фебруара у Београду.
Упитан зашто жалбе упућују Савету Европе, а не органима у Србији, председник општине Чајетина Милан Стаматовић рекао је да је онемогућено реаговање надлежних институција јер председник Србије Александар Вучић негира званичне институције.
- Ми данас не можемо легално да конкуришемо, немате више конкурсе за средства из министарстава из републичког буџета, док Вучић и Палма по Србији деле новац без икаквих решења и тиме се троши народни новац - истакао је Стаматовић.
Он се посебно осврнуо на медије у Србији. Према његовим речима, они немају могућност да одговоре на нападе власти у Србији.
- РТС уопште не занима шта ми имамо да кажемо о стању у нашим срединама. У своје емисије доводе разне Крстиће који причају о нама, а ми немамо ни најмању шансу да било шта кажемо у своју одбрану. Ево, ни данас нико из РТС није дошао на ову конференцију за новинаре - рекао је Стаматовић.
Председник општине Параћин Саша Пауновић казао је да је током протекле недеље упутио писмо Министарству државне управе и локалне самоуправе и да очекује да ће надлежно министарство "имати слуха за проблеме са којима се суочавају локалне самоуправе и да ће о томе моћи отворено да разговарају у земљи", а да решење не траже у међународним институцијама.
Упитани шта конкретно очекују од Савета Европе тројица председника опозиционих општина у Србији навели су да очекују да се Стразбур озбиљно позабави стањем људских права у Србији. На питање какве консеквенце Србија може да трпи због гажења људских права, чуло се да оне могу бити различите,а да је једна од њих да Србија као земља на путу придруживања СЕ буде означена као место где се угрожавају права и слободе грађана. Позив за излагање о стању политичких права и слобода и начину њиховог кршења, са посебним освртом на локалне самоуправе, Зеленовић је добио након писма Пауновића Савету Европе, које су он и Стаматовић подржали.
Стање локалне демократије у Србији била је и тема разговора на претходној седници Комитета за мониторинг у Истанбулу у јуну, на којој су присуствовали Зеленовић и Пауновић, а коме је претходио и састанак са премијерком, Аном Брнабић, који није довео до решења.
Писмо директору РТС
Градоначелник Шапца Небојша Зеленовић упутио је писмо Директору и главном и одговорном уредник РТС Драгану Бујошевићу поводом ситуација да Јавни сервис није послао новинарску екипу да испрати ову конференцију за штампу.
- Законом о јавним медијским сервисима, грађани Србије плаћају таксу за јавне медијске сервисе, а обавеза РТС, и Вас као директора, је да извештава грађане о догађајима од јавног интереса. Недавно сам у „Недељнику“ прочитао Ваш интервју у ком тврдите да је ово време апсолутне кретенизације и медија и друштва, а да је РТС кичма нормалне, пристојне и културне Србије. Не схватам како се спречавање информисања грађана о важном политичком и друштвеном догађају може подвести под нормално, пристојно и културно. Не могу да верујем да Ви сматрате да је расправа, која ће бити вођена у Савету Европе, о злоупотребама власти и урушавању темеља цивилизованог живота у Србији, тема небитна за грађане који плаћају поменуту таксу. Захтевам да РТС адекватно извести о поменутом догађају, јер је то законска обавеза јавног медијског сервиса и Вас као директора – написао је Зеленовић у писму Бујошевићу.

Без одустајања овога пута
Приликом последње седнице Комитета за мониторинг Савета Европе у Истанбул, којој су присуствовали Зеленовић и Пауновић, било је најављено да ће председник општине Параћин известити Комитет о ситуацији са локалним самоуправама у Србији где на власти није СНС. То се, међутим, није десило, јер је Пауновић договорио разговор о овим проблемима са Аном Брнабић до којих није дошло. Упитан да ли је могуће да се и овога пута одустане од обраћања Савету Европе, Зеленовић је кратко одговорио - Не.

Без одустајања овога пута
Приликом последње седнице Комитета за мониторинг Савета Европе у Истанбул, којој су присуствовали Зеленовић и Пауновић, било је најављено да ће председник општине Параћин известити Комитет о ситуацији са локалним самоуправама у Србији где на власти није СНС. То се, међутим, није десило, јер је Пауновић договорио разговор о овим проблемима са Аном Брнабић до којих није дошло. Упитан да ли је могуће да се и овога пута одустане од обраћања Савету Европе, Зеленовић је кратко одговорио - Не.
Н. К.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa