Инфо

14. април 2011.14. апр 2011.
УПРАВА ГРАДА ШАПЦА ПОМАЖЕ ВОЋАРЕ

ТРЕШЊА ЗА ЕВРОПСКО ТРЖИШТЕ

Градоначелник Шапца Милош Милошевић са сарадницима прошле среде посетио је Центар за оплемењивање и размножавање биљака „Бошковић“ у Мрђеновцу
У оквиру мера подршке пољопривредној производњи, усвојених на последњој седници Градског већа, је и кредитирање подизања засада трешње - површина не мањих од 20 и не већих од 50 ари. Град Шабац је купио десет хиљада садница овог воћа, а фирма са којом је куповина уговорена је расадник “Бошковић“. Увезена је подлога врхунског квалитета “колт“, по пет хиљада комада из Немачке и Пољске. Материјал се тренутно калеми и сади, а саднице ће на јесен бити испоручене пољопривредницима.
- Плодно земљиште је један од најважнијих потенцијала које Град поседује и то покушавамо да искористимо на најбољи начин. Последњих година цена трешње била је стабилна и зато смо одлучили да покренемо пројекат чији би резултат у наредне три године требало да буде 300 хектара засада под трешњом. У прилици смо да будемо подручје са највећом продукцијом овог траженог воћа широм Европе и Русије. Охрабрићемо удруживање произвођача кредитирањем са грејс периодом од четири године. Тек пете године пољопривредници би били дужни да Граду врате противвредност садница и то без камате. Град Шабац ће помоћи формирање центра за откуп, обраду и паковање трешања јер само добро обрађена и спакована трешња може постићи максималну цену. А наш циљ је да људи који се баве овим послом имају максималан финансијски ефекат, нагласио је градоначелник Милош Милошевић.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa